Prihodnje leto največje Natove vaje po hladni vojni

by Urednik

RUSIJA ODPOVEDUJE VOJAŠKE VAJE

Zveza Nato namerava prihodnje leto organizirati največje skupne vojaške vaje po hladni vojni, na katerih naj bi sodelovalo več kot 40.000 vojakov. Vaje naj bi se osredotočile na odvračanje morebitne ruske invazije na eno od članic severnoatlantskega zavezništva.

Da bi izkazal enotnost, a tudi moč zavezniških sil, namerava Nato leta 2024 organizirati največje vaje po hladni vojni pod kodnim imenom Steadfast Defender, ki naj bi bile zanesljiv odgovor na rusko agresijo v Ukrajini. Vaje naj bi se začele prihodnjo pomlad, v njih pa bo sodelovalo “od 500 do 700 letal, več kot 50 ladij in približno 41.000 vojakov”, kot navaja Financial Times

Vaje bodo februarja in marca potekale v Nemčiji, na Poljskem in v baltskih državah, torej v glavnih frontnih državah na vzhodnem krilu Nata. Pomembno je tudi omeniti, da bo na vajah sodelovala tudi Švedska, ki še ni pridobila soglasja Turčije in Madžarske za vstop v zavezništvo. Odločitev naj bi sprejeli v naslednjih tednih, potem ko se bo sestal turški parlament (?). Glede na raziskavo Ipsos, objavljeno za časnik “Dagens Nyheter”, večina švedske javnosti (69 %) namreč pričakuje nadaljnje zahteve Turčije na poti Švedske v Nato. Turški minister za pravosodje Yilmaz Tunc je sredi avgusta izjavil, da Turčija pričakuje pozitiven odgovor Švedske glede izročitve teroristov. Turški parlament naj bi to upošteval med razpravo o soglasju države za vstop v Nato.

Novost pa naj bi bila, kot piše časnik, uporaba realnih geografskih podatkov za ustvarjanje realnejših scenarijev za vojake. Za namene vaj bo Rusija nosila kodno ime Occasus. Natove vaje so del nove strategije usposabljanja, v skladu s katero bo vojaško zavezništvo izvedlo dve večji vaji na leto namesto ene. Nato se bo usposabljal tudi za boj proti terorističnim grožnjam zunaj svojih neposrednih meja.

Medtem ko Nato načrtuje svoje največje vaje, Rusija ne more organizirati vaj Zahod. V začetku septembra so ruski mediji poročali, da rednih vojaških manevrov Zahod 2023, ki jih Rusija izvaja skupaj z Belorusijo, letos ne bo. Ruski mediji so ruskega obrambnega ministra Sergeja Šojguja vprašali, ali bodo vaje potekale, minister pa je odgovoril takole: “Ne, letos bomo imeli vaje v Ukrajini.”

Britansko obrambno ministrstvo je pred tem obvestilo o možnosti odpovedi vaj Zahod (Zapad 23). “Slaba uspešnost ruskih oboroženih sil v Ukrajini je izpostavila dejstvo, da so imeli kombinirani strateški manevri omejeno vrednost usposabljanja in so bili večinoma demonstracijske narave. Rusija je verjetno odpovedala Zapad 23 zaradi premalo razpoložljivih vojakov in opreme. Obstaja dejanska možnost, da je rusko vodstvo občutljivo tudi na notranjo kritiko, ki je posledica poznejših spretno vodenih manevrov med vojno,« je britansko obrambno ministrstvo zapisalo v posodobitvi obveščevalnih podatkov 28. avgusta.

Leta 2021 je v manevrih Zapad 21 sodelovalo približno 200.000 vojakov, 760 kosov opreme in 15 vojaških ladij. Julija so sporočili tudi, da se je Rusija umaknila od gostovanja svojega vodilnega mednarodnega letalskega sejma MAKS. Razlog za to so bile posledice vojne z Ukrajino.

Pripravil: B. Knific, foto: Wikipedia

Povezani članki