Prve fotografije in video ruskega tanka T-14 armata

by Urednik

ZNANIH NEKAJ VEČ PODROBNOSTI O NOVEM RUSKEM TANKU ARMATA

Na spletu so se pojavile prve fotografije in videoposnetek delno še zakamufliranega novega ruskega glavnega bojnega tanka T-14, ki so ga razvili na univerzalni bojni platformi armata. Rusija načrtuje, da bodo novi tank T-14 armata predstavili javnosti na moskovskem Rdečem trgu ob praznovanju Dneva zmage 9. maja 2015.

Po petih letih razvoja  je rusko obrambno podjetje za raziskave in proizvodnjo Uralvagonzavod dokončno izdelal prvo serijo 20-ih tankov T-14 armata, ki so jih konec februarja 2015 že predali Ruski vojski za praktično usposabljanje tankistov.

Kaj razkrivajo prvi posnetki tanka T-14 armata?

Iz prvih posnetkov je razvidno, da ima tank armata sedem koles za gosenice, v nasprotju s šestimi pri tankih T-64, T-72, T-80 in T-90. To kaže na polno težo okoli 50 ton ali več in tudi daljši trup kot pri prejšnjih ruskih tankih.

Gladkocevni top ruskega tanka T-14 pa glede na posnetke nima zadrževalnika izpušnih plinov (sodčkaste oblike), kot preostali moderni tanki. Ta namreč preprečuje, da bi plini, ki nastanejo ob proženju izstrelka, vstopili v kupolo tanka. Obstaja pa možnost, da je nameščen tik ob kupoli in so ga prekrili s kamuflažo.

Oblika glavnega bojnega tanka T-14 armata je dokaj običajna, s pogonskim sklopom v zadnjem delu trupa in izpušnim sistemom na levi strani. Kot je razvidno iz fotografij, na nove tanke tudi še niso namestili oklepne zaščite. Preostale podrobnosti tanka armata pa zaenkrat ostajajo še skrivnost.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

VIDEO: Novi ruski glavni bojni tank T-14 armata

glavni bojni tanki 21. stoletja

Povezani članki