Razočaranje nemških posadk ob “ločitvi” od tankov leopard 2

by Urednik

TANKI NEMŠKE VOJSKE BODO NAPOTENI V UKRAJINO

Odločitev Berlina, da oboroženim silam Ukrajine dobavi tanke leopard 2 iz aktivne sestave, je povzročilo nezadovoljstvo pripadnikov nemške vojske. 

Prav nezadovoljstva ob »izgubi« tankov je obrambni minister Boris Pistorius obiskal 203. tankovski bataljon brigade Lipperland, iz katere so izvzeli 14 leopardov 2A6 za potrebe ukrajinske vojske. Kot je navedeno na spletni strani nemškega vojaškega ministrstva, si je minister prizadeval za neposreden in odkrit pogovor z vojaki.

»Seveda jim srce krvavi ob misli, da se bodo morali ločiti od teh tankov, vendar razumejo potrebo po tem. S tem so se ukvarjali profesionalno,« je dejal Pistorius in v pogovoru s posadkami nakazal, da razume njihovo razočaranje zaradi občutnega zmanjšanja možnosti za usposabljanje in izobraževanje.

»Izvzetje tankov in dobava oboroženim silam Ukrajine je bil za nas udarec. Upajmo, da bomo v prihodnosti dobili ustrezno zamenjavo. Zdaj smo pri usposabljanju prisiljeni uporabljati simulatorje,« je izjavil podčastnik, član posadke enega od tankov, premeščenih v Kijev.

Večina 203. tankovskega bataljona s 550 vojaki tvori jedro Natovih večnacionalnih bojnih sil v Litvi. Z odvzemom oklepnih vozil tej enoti nemške oblasti slabijo vojaško prisotnost zavezništva v baltskih državah, ki na Zahodu še vedno veljajo za prednostni cilj ruske ofenzive.

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube

Povezani članki