Rheinmetall oskrbel Buindeswehr s strelivom DM131 kalibra 40 mm airbust

by Urednik

NOVE BOMBE ZA NEMŠKE AVTOMATSKE BOMBOMETE

Nemška  vojska (Bundeswehr) je podpisala večmilijonsko pogodbo z Rheinmetallom za dobavo streliva 40 x 53 mm nove, tako imenovane airbrust tehnologije. To je prvikrat, da se nemški Bindeswehr opremlja s strelivom zadnje tehnološke generacije, ki jo je razvil Rheinmetall.

Strelivo za avtomatske bombomete 40 x 53 mm airburst (ABM) je povsem preizkušeno, uporabljali pa ga bosta tako Nemška kot Nizozemska vojska. Uradna oznaka streliva je DM131, prvo dobavo Nemški vojski pa so že opravili.

»Bomba za avtomatske bombomete nove tehnologije eksplodira v zraku pred, nad ali za ciljem in delujejo fragmentacijsko ter z zračnim udarom (airburst). Omogoča učinkovito delovanje proti živi sili v jarkih, proti mitralješkim in/ali topniškim posadkam ipd., kar daje temu oborožitvenemu sistemu specifično težo. Detonatorji v bombah, ki so nastavljene za t. i. »airbrust« delovanje, so neposredno povezani z elektronskim nadzornim sistemom, s čemer je omogočeno samodejno prilagajanje detonacije glede na izbrani cilj, takoj ko se lasersko določi njegova oddaljenost.«

Čas detonacije izstreljene bombe je elektronsko programiran. Pri  Rheinmetallovem strelivu poteka vžig bombe prek infrardečega signala iz enote za namerjanje/ upravljanje ognja potem ko izstrelek/bomba že zapusti cev bombometa. Bomba eksplodira na natančno izračunani razdalji nad ciljem četudi je slednji za zaklonom. Slednja lastnost precej povečuje učinkovitost orožja, v tem primeru Bundeswehrovega – tudi bojno že dodobra preizkušenega – avtomatskega bombometa 40 mm (uporabljajo tudi avtomatske bombomete H&K GMG – enake ima v oborožitvi tudi Slovenska vojska). Z dobrim upravljanjem sistema za nadzor ognja je učinkoviti domet bombometa do 2200 m.

Rheinmetall je eden vodilnih na tehnološkem področju razvoja in proizvodnje izstrelkov kalibra 40 mm z nizko hitrostjo (LV) srednjo (MV) in visoko (HV) hitrostjo. Proizvajajo več vrst tega streliva, pa tudi oborožitvene sisteme za izstreljevanje tega streliva carberus in hydra. Zaradi blaženja odsuna s hidravličnim blažilnim sistemom  sta obe orožji primerni za izstreljevanje streliva vrste LV in MV.

Pripravil: B. Knific, foto: Presse Box

Knjiga Enciklopedija orožja

Povezani članki