Romunija kupuje 7 baterij raketnih sistemov patriot PAC-3

by Urednik

ROMUNI NADALJUJEJO »USPEŠNO« VOJAŠKO SODELOVANJE Z ZDA

Romunija je ZDA prosila za odobritev prodaje sedmih baterij zračnoobrambnih raketnih sistemov patriot PAC-3 ameriškega proizvajalca Raytheon, ob tem pa tudi za rakete, podporno opremo in usposabljanje tehnikov v skupni vrednosti 3,9 milijarde dolarjev.

Potem ko je v romunskem Devesalu začela julija 2016 delovati prva ameriška baza protiraketne obrambe (raketni ščit) v Evropi, je Romunija le slabo leto zatem zaprosila ZDA za prodajo 7 baterij raketnih sistemov patriot PAC-3. Ameriška Obrambna agencija za varnostno sodelovanje je nato 10. julija 2017 že predložila zahtevano potrdilo (odobritev) ameriškemu kongresu.

Američani so sporočili, da naj bi romunski nakup raketnih sistemov patriot okrepil zunanjepolitične in nacionalne varnostne cilje ZDA s pomočjo izboljšanja varnosti zaveznika zveze NATO, ki je bila in ostaja pomembna sila za politično stabilnost in gospodarski napredek v Evropi. Predlagana prodaja sistema patriot bo podpirala potrebe Romunije za lastno obrambo in tudi obrambne cilje Nata. Romunija naj bi z raketnim sistemom patriot okrepila obrambo domovine in odvračala od regionalnih groženj. Predlagana prodaja bo povečala obrambne zmožnosti Romunske vojske, da bi se zavarovala pred agresijo in zaščitila zaveznike zveze NATO, ki se pogosto usposabljajo in delujejo znotraj meja Romunije, so še poudarili v ZDA.

Romunska vojska naj bi tako dobila, če bo do prodaje resnično prišlo, 7 moderniziranih baterij raketnega sistema Patriot PAC-3 (configuration 3+). Vsaka baterija je sestavljena iz radarskega sistema AN/MPQ-65, nadzorne postaje AN/MSQ-132, dveh skupin anten, štirih lansirnih postaj M903. Ob tem naj bi Romunija kupila še 56 izstrelkov patriot MIM-104E (GEM-T), 168 raket patriot PAC-3  in 7 generatorjev . V nakup naj bi bila vključena še vsa potrebna komunikacijska oprema, orodje, testna oprema, tehnična dokumentacija, oprema za usposabljanje, rezervni deli, kot tudi usposabljanje osebja, logistične podpora storitve ter sistemska integracija in kontrola (SICO).

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

 

Povezani članki