Rusi na Krimu namestili protiletalske sisteme pancir-S1

by Urednik

IZBOLJŠANO VAROVANJE ČRNOMORSKE FLOTE NA KRIMU

Ruska vojska v bližino mesta Kerch na vzhodu Krimskega polotoka namestila raketne in topniške sisteme zračne obrambe pancir-S1, so sporočili iz tiskovne službe Črnomorske flote Ruske mornarice.

Posadke protiletalskih sistemov pancir-S1 so tako že zasedle svoje bojne položaje na Krimu, kjer bodo oprezale za morebitnimi sovražnimi letali na tem zelo občutljivem območju. Rusija je namreč marca 2014 priključila Krim svojemu ozemlju in ga odvzela Ukrajini, po tem ko so prebivalci na referendumu izglasovali za odcepitev polotoka od Ukrajine.

Pancir-S1 (SA-22 greyhound) je mobilni raketni in topovski sistem zračne obrambe kratkega dosega (do 20 km in na višini do 15 km), ki je nameščen na vojaškem tovornjaku. Sestavljajo ga visokofrekvenčni večfazni radar, sistem za nadzor ognja, elektro-optični senzor, dva 30-milimetrska topova in do 12 radijsko vodenih raket 57E6, ki razvijejo hitrost do 1300 m/s. Sistem lahko zasleduje in strelja na štiri cilje hkrati.

Pancir-S1 je namenjen zračni obrambi, še posebno za sestrelitev nizko letečih in hitro premikajočih tarč. Ruska protiletalska obramba ima v svoji sestavi vsaj 50 sistemov pancir-S1.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

Povezani članki