Rusija načrtuje razvoj protitankovskega oklepnika T-17 na osnovi plaforme armata

by Urednik

NOVO RUSKO OKLEPNO VOZILO IZ DRUŽINE ARMATA

Rusija načrtuje razvoj protitankovskega oklepnega vozila T-17, ki bo nastal na novi skupni oklepni platformi armata. Z novim goseničnim uničevalcem tankov bi v Ruski vojski nadomestili protitankovsko oklepno vozilo BMP-3 krizantema-S, ki so ga razvili na podvozju oklepnika BMP-3.

Protitankovski oklepnik T-17 bo, glede na objavljene skice, nastal na platformi armata, vendar ne bo imel sredinsko nameščene kupole in topa kot glavni bojni tank T-14. Pri T-14 so na sprednji strani trupa tri lopute, položaj voznika je na levi, na sredini je strelec in na desni poveljnik tanka.

Sprednji in bočni del T-17 sta zaščitena z eksplozivnim reaktivnim oklepom (ERA), ki je najpogostejši tip oklepne zaščite, vendar različice vključujejo tudi samoomejevalni eksplozivni reaktivni oklep (SLERA), neenergetski reaktivni oklep (NERA), neeksplozivni reaktivni oklep (NxRA) in električni reaktivni oklep.

Zadnji del vozila bo opremljen z dvižno roko, ki lahko nosi protitankovske izstrelitvene rakete. V položaju za cestno vožnjo se lahko orožni sistem shrani v vozilo. Kot je razvidno s slik, je loputa na desni strani sprednjega dela trupa opremljena z optiko za nadzor streljanja. Obstaja tudi različica z  daljinsko upravljano orožno postajo, ki jo je mogoče oborožiti s 7,62 mm ali 12,7 mm mitraljezom.

Lahko domnevamo, da bo imelo novo protitankovsko oklepno vozilo T-17 sisteme za samodejno polnjenje z notranjo shrambo streliva, kot pri BMP-3 krizantema.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

 

Povezani članki