Rusija naročila prvo serijo več kot 100-ih tankov T-14 armata

by Urednik

NOV VIDEO GLAVNEGA BOJNEGA TANKA T-14 ARMATA NA VADBIŠČU

Rusko obrambno ministrstvo je pri ruskemu proizvajalcu Uralvagonzavod podpisalo pogodbo za dobavo prve serijo več kot 100-ih glavnih bojnih tankov T-14 armata, ki jih že preizkušajo. Prvih 70 najsodobnejših ruskih tankov T-14 armata Ruske vojske naj bi bilo v bojni pripravljenosti že leta 2019.

“Imamo pogodbo za pilotno serijo več kot 100 tankov T-14. Prvi že prihajajo na testiranja,” je za ruske medije ponovno (kot že aprila 2016) dejal namestnik Minister za obrambo Jury Borisov ob začetku ruskega vojaškega foruma Armada-2016. Državna testiranja novih tankov T-14 armata naj bi končali do konca leta 2017. Ostalih podrobnosti posla ni razkril, napovedal pa je, da bodo natančne stroške posla razkrili naknadno.

Prva serija več kot 100-ih tankov T-14 bo namenjena “slavni” 1. tankovski gardni armadi, ki je nameščena v zahodni Rusiji. 1. tankovska gardna armada (Sovjetske armade) je postala znana v 2. svetovni vojni, ko je sodelovala v bitki za Stalingrad (prva sestava), Operaciji uran in bitki za Kursk (druga sestava). Preživela je tudi razpad Sovjetske zveze in v sestavi Ruske vojske obstojala do leta 1998. Oživili so jo novembra 2014, glavna oborožitev pa so tanki T-80 in T-90. V februarju 2015 naj bi nekatere enote 1. tankovske gardne armade sodelovale na strani proruskih separatistov v bitki za Debalcevo.

Rusko obrambno ministrstvo je v začetku septembra 2016 objavilo tudi nov videoposnetek glavnega bojnega tanka T-14 armata na vadbišču, ki si ga lahko ogledate spodaj.

Novi ruski tank T-14 armata je zasnovan in izdelan v Uralvagonzavodu. Njegovo glavno orožje je gladkocevni top kalibra 125 mm nove generacije, ob tem pa je oborožen še z metalci dimnih bomb 57 mm in mitraljezom 12,7 mm na desni strani kupole. Tank tvorita dva glavna sklopa: šasija s prostorom za tri člane posadke in oborožitvena kupola.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

VIDEO: Ruski glavni bojni tank T-14 armata

SORODNE NOVICE:

VIDEO: Notranjost ruskega tanka T-14 armata

Ruski proizvajalci orožja so prvikrat pokazali “posadkovno kapsulo” najnovejšega (in prvega konceptualno povsem ruskega ter ne sovjetskega) glavnega bojnega tanka T-14 na platformi armata.

Tank T-14 armata z novim sistemom aktivne zaščite z UV detektorjem

Ruski oklepniki razviti na skupni bojni platformi armata (glavni bojni tank T-14, bojno pehotno vozilo BMP T-15,…) bodo do konca leta 2016 dobili nove posodobljene sisteme aktivne zaščite.

Povezani članki