Rusija začenja serijsko proizvodnjo oklepnikov vystrel 4×4 z BMD-30D

by Urednik

NOVA DALJINSKO VODENA OBOROŽITVENA POSTAJA ZA VOZILA VYSTREL

Ruski centralni raziskovalni inštitut Burevestnik je začel serijsko proizvodnjo daljinsko vodene orožne postaje BM-30D, ki bo nameščena na oklepno vozilo BPM-97 vystrel 4×4, so sporočili na družabnih omrežjih.

Daljinsko vodena oborožitvena postaja (RCWS) BM-30D, ki so jo razvili v inštitutu Burevestnik, je oborožena z avtomatskim topom 2A42 30 mm in koaksialnim mitraljezom 7,62 mm PKTM. Optoelektronski paket, nameščen nad glavnim topom, vključuje nočnogled, infrardeče kamere in laserski daljinomer.

Vystrel (strelec) je vzdevek vozila BPM-97, ki je ruska oznaka za KAMAZ 4326 -oklepno vozilo 4×4 ruske proizvodnje v kategoriji MRAP (Mine Resistant Ambush Protected). Vozilo je zasnovano na šasiji tovornjaka KAMAZ-43269 in je bilo razvito za rusko obmejno stražo. Ruska vojska je prva vozila vystrel začela uporabljati leta 2009, izdelanih pa je bilo vsaj 150 vozil.

Do danes je bil vystrel opremljen samo z odprto kupolo, ki je oborožena s 7,62 mm ali 12,7 mm mitraljezom. Z BM-30D bo vozilo imelo večjo ognjeno moč.

Cilj posodobljenega vystrela, opremljenega z daljinsko vodeno oborožitveno postajo (RCWS) BM-30D, je ponuditi več ognjene moči ob ohranjanju visoke mobilnosti v vseh terenskih razmerah. Z RCWS ima posadka novo orožno postajo, opremljeno z optiko za dnevne/nočne bojne zmogljivosti in sistemom za nadzor ognja. Ta vrsta kupole omogoča strelcu, da cilja in nadzira vse strelne operacije iz notranjosti vozila in pod oklepno zaščito.

Vozilo vystrel poganja dizelski motor KamAZ-740.11-240 s turbopolnilnikom, ki razvije 240 KM. Dvoosno, štirikolesno gnano vozilo Kamaz 4326 (4×4) je zasnovano za transport vojakov v cestnih in terenskih razmerah. BPM-97 lahko vozi z najvišjo cestno hitrostjo 90 km/h z največjim dosegom potovanja 1.100 km.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

Povezani članki