Ruska vojska dobila zadnjo serijo nadgrajenih tankov T-72

by Urednik

RUSI NADGRADILI 400 TANKOV V RAZLIČICO T-72B3

Glavne bojne tanke T-72 iz oborožitve ruskih oklepnih enot so posodobili v različico T-72B3 v proizvodnih obratih Uralvagonzavoda. Ruska vojska ima v svoji oborožitvi okoli 1.700 tankov T-72, od tega okoli 1.300 v različicah T-71B/BA, okoli 400 pa v nadgrajeni različici T-72B3. Rusi imajo v skladiščih še 1.700 tankov T-72.

Tank T-72 je prišel v uporabo v Sovjetski zvezi leta 1971, posodobljena izvedenka T-72B3 pa je predvsem veliko bolje zaščitena pred orožji tipa RPG in pred improviziranimi eksplozivnimi napravami. Opremljen je tudi z avtomatskim detektorjem ognja. Strelec ima termalno namerilno napravo, ki omogoča nočno namerjanje s protioklepnimi raketami.

Na spisku posodobljenih elementov na tem tanku je še izboljšan pogonski sklop – močnejši motor, na splošno pa veliko boljša zaščita, zmogljivejši top in sodobna večkanalna namerilna naprava. Vse to uvršča oklepnega veterana med zmogljivejše na bojišču, na katerem se lahko sooča z najsodobnejšimi bojnimi izzivi.

Številni izvedenci za oklep so v sedemdesetih letih šteli T-72 za najboljši množično proizvajani tank tistega obdobja. Znane so številne izvedenke in licenčne izvedbe, v oborožitvi pa je v različnih delih sveta – v Aziji, Evropi in Južni Ameriki. Naposled ima v oborožitvi izvedenko tega tanka – M-84 – tudi Slovenska vojska.

Glavno orožje tanka je gladkocevni top kalibra 125 mm, iz katerega je poleg granat moč izstreljevati tudi vodene rakete. Sekundarno – sovprežno orožje je par mitraljezov 7,62 mm, na kupoli pa ima nameščen protiletalski mitraljez. Enainštiridesettonskega oklepnika poganja večgorivni motor V-12 z zračnim hlajenjem in 840 KM, kot gorivo pa lahko uporablja dizel, bencin in kerozin. Na zadnji del lahko pritrdijo dva 200-l soda z gorivom, za vožnjo pod vodo pa ga opremijo s šnorklom, celotna priprava pa traja le 20 minut.

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube

 

NOVO: Revija Obramba – Sodobne vojaške puške

V začetku novembra 2015 izide posebna izdaja Revije Obramba z naslovom SODODBNE VOJAŠKE PUŠKE avtorja Momirja Vukčevića, našega dolgoletnega sodelavca, poznavalca, zbiralca in ljubitelja strelnega orožja od začetkov vse do današnjih dni.

Ruska oprema »ratnik-2« do konca leta, »ratnik-3« v letu 2025

Ruska vojska bo še pred koncem letošnjega leta (2016) dobila 80.000 kompletov vojaške opreme »ratnik-2« (bojevnik – vojak prihodnosti), je sporočil poveljnik Ruske kopenske vojske Oleg Saljukov.

Povezani članki