Ruske balistične rakete točka-U se med vojno v Ukrajini vračajo v uporabo

by Urednik

RUSKA VOJSKA V SPOPADE Z UKRAJINO NAPOTILA TUDI SISTEME TOČKA-U

Taktične balistične rakete ruskih vojaških sil točka-U (Natova kodna oznaka  je SS-21 scarab-B) so spet operativne, trdijo analitiki odprtokodne obveščevalne službe, ki pregledujejo fotografije in videoposnetke na družbenih omrežjih. Beloruski analitik je v sredo objavil videoposnetek, na katerem naj bi bila prikazana kolona ruskih vojaških vozil z oznakami “V”, ki se giblje iz Relice proti Gomelu po avtocesti M10.

»Bilo je najmanj 8 raketnih sistemov točka-U (tochka-U), več BTR-82a, približno 9 tovornjakov KamAZ, od katerih nekateri prevažajo rakete točka-U, komunikacijsko vozilo in žerjav,« je MotolkoHelp objavil v objavi na Twitterju. Ruske oborožene sile naj bi uporabljale točka-U za napade na cilje v Ukrajini.

Točka-U je mobilni sistem za izstrelitev raket, zasnovan za uporabo skupaj z drugimi kopenskimi bojnimi sistemi na bojišču. Sama raketa se lahko uporablja za natančne napade na sovražne taktične cilje, kot so nadzorne točke, mostovi, skladišča, koncentracije čet in letališča. Fragmenzacijsko bojno glavo je mogoče zamenjati z jedrsko, biološko ali kemično bojno glavo. Trdno gorivo omogoča enostavno vzdrževanje in namestitev rakete.

Lanser raket in vozilo TEL temeljita na edinstveni amfibijski kolesni šasiji BAZ-5921 6×6.

16. marca so ruski uradniki v svojem pismu Varnostnemu svetu ZN in Generalni skupščini zagotovili, da taktičnih raket točka-U niso v uporabi v ruskih oboroženih silah: »… treba je opozoriti, da taktične rakete točka-U niso v uporabi v ruskih oboroženih silah,« je zapisano v pismu.

Balistični raketni sistem kratkega dosega točka-U je bil uradno umaknjen iz službe ruske vojske leta 2019 (pravzaprav leta 2021), vendar ga je očitno vojaška potreba prisilila v ponovno uporabo.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki