Ruski oklepnik BMP-2 v indijski izvedbi z izraelskim orožjem

by Urednik

INDIJSKA RAZLIČICA GOSENIČNEGA OKLEPNIKA BMP-2

Indijski proizvajalec Kalyani je na nedavnem Defexpu v New Delhiju predstavil svojo nadgradnjo ruskega goseničnega oklepnika BMP-2. Oklepnika so ob straneh, spredaj in zadaj opremili s pasivno zaščito z reaktivnim oklepom, oborožitvena postaja pa je izraelska – Rafaelov samson II.

Gre za precej poceni nadgradnjo osnovne izvedenke BMP-2 z novo oklepno zaščito. Indijci so v sodelovanju z izraelskim partnerjem Rafael v oklepnika vgradili daljinsko  vodeno bojno postajo samson II, ki je dvoosno žiroskopsko stabilizirana z dvojnim namerilnim sistemom (strelec in poveljnik), v bojno postajo pa lahko integrirajo več različnih orožij.

Nova kupole je lažja kot pri osnovnem BMP-2, zato je vozilo lažje in je v njem več prostora. V Rafaelovi kupoli na BMP-2 je 30 mm avtomatski top in dve protioklepni raketi spike LR. Slednja ima podatkovno povezavo (optična vlakna), ki omogoča napad tudi na strelcu skrite cilje, podatke pa je moč tako tudi osvežiti in jih korigirati, kar omogoča zadevanje domala v točkastih ciljev. Spike LR ima zmogljivost izstreli-pozabi in je učinkovit proti oklepnim in utrjenim ciljem na razdaljah do 400 m. Oklepnika lahko o0remnijo z različno pasivno in aktivno oklepno zaščito  od ravni STANAG 1 do 4.

 Pripravil: B. Knific, foto: Defense Update

Indijska izvedba oklepnega vozila BMP-2 z izraelskim orožjem samson-II

.

Povezani članki