Ruski top kalibra 57 mm zagotavlja uničenje oklepnikov

by Urednik

NOVI RUSKI OKLEPNIKI Z NOVIM, ZMOGLJIVEJŠIM TOPOM

Rusija razmišlja o oborožitvi lahkih in srednjih oklepnih vozil s topom kalibra 57 mm (namesto 30 mm), ki zagotavljajo uničenje sprednjega dela zaščitnega oklepa nasprotnikovih lahkih in srednjih oklepnikov.

Ruski top kalibra 57 mm bi zagotavljal uničenje sodobnih zahodnih pehotnih bojnih vozil lahkega in srednjega razreda, povečal pa bi tudi zmogljivost za uničevanje letalskih ciljev, je novinarjem povedal strokovnjak Viktor Murakhovsky.

Vojaški analitiki trdijo, da naj bi oklep sodobnih zahodnih oklepnikov, kamor spadajo britanska, nemška in ameriška, imela dovolj trden oklep, da jih ni mogoče zaustavit s frontalnim napad z strelivom kalibra 30 mm na razdalji 100-150 metrov.

Sodobna ruska oklepna vozila lahkega in srednjega razreda, ki jih bo Ruska vojska začela uporabljati v naslednje desetletju, tako že imajo v oborožitvi top kalibra 57 mm. Možnost take oborožitve je že predvidena za gosenična oklepna vozila kurganec-25, T15 armata in kolesne  oklepnike bumerang 8×8, kot tudi za oklepno vozilo protiletalske obrambe 2S38 (derivatsiya-PVO).

Poleg novejših bojnih platform (armata, kurganec, bumerang in tudi derivatsiya-PVO) bi lahko s topom 57 mm nadgradili tudi že obstoječe oklepnike  BMPT, BMP in BMP-2. Vendar pa Murakhovsky pravi, da tudi ruski vojaški proračun ni neskončen in da bo na takšno potezo verjetno potrebno počakati še kar nekaj časa.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

Povezani članki