S-500 prometej – uničevalec satelitov in balističnih raket

by Urednik

RUSIJA RAKETNEGA SISTEMA S-500 NE BO IZVAŽALA

Ruski protiletalski raketni sistem S-500 prometej  bo na zelo veliki razdalji in nadmorski višini uničeval vse, pred njim se ne bodo mogli skriti ne balistični izstrelki, in ne sateliti ali bojna letala, zatrjujejo ruski  strokovnjaki.

Sistem S-500, znan tudi kot “ubijalec satelitov”, je prvi sistem zračne obrambe in protiraketni sistem, sposoben uničevati sovražne satelite v nizki orbiti, hkrati pa tudi zaščitil Zemljo pred napadom iz vesolja.

“Sistem je sposoben uničiti ne le aerodinamične cilje (letala, helikopterje in druge zračne cilje), ampak tudi balistične in manevrirne rakete. Če smo o spuščajočem delu trajektorije cilja  govorili prej – pri sistemu S-400, potem lahko S-500 uniči cilje v vzpenjajočem in srednjem delu trajektorije balističnih izstrelkov. Pri tem lahko sistem uniči cilj na višini do 200 kilometrov in ima doseg do 600 kilometrov. Orožje lahko uniči protisatelitske sisteme ali usmerja satelite v nizki orbiti. Druga značilnost tega sistema pa  je visoka stopnja zaščitenosti,” meni ruski vojaški strokovnjak Sergej Hatiljev.

S-500 je resna grožnja za Nato

Sistem lahko zazna in hkrati uniči do 10 balističnih nadzvočnih ciljev, ki letijo s hitrostjo do 7 km/s. Po mnenju ruskih strokovnjakov raketnim izstrelkom S-500 ne morejo uiti radarsko prikrita letala, kot sta ameriški bojni letali pete generacije F-22 in F-35. Vendar večina tehničnih značilnosti S-500 še vedno ostaja državna skrivnost.

Trenutno se v Rusiji končuje preizkušanje posameznih elementov zmogljivega raketnega sistema S-500 prometej, ki ga zahodni mediji doživljajo kot resno grožnjo za zvezo Nato. Serijske pošiljke Ruski vojski naj bi se začele leta 2025, ko bo ta sistem postal eden ključnih elementov ruske raketne obrambe.

“Trenutno delamo na lansirnem delu opreme, raketi in sistemu upravljanja. Z uvedbo tega kompleksa bomo ustvarili raketno obrambo na velikih vozliščih, upravnih središčih  in bo osnova vojaško-vesoljske obrambe celotnega ozemlja države,” je za Sputnik povedal Sergej Hatiljev, vojaški strokovnjak in nekdanji načelnik Poveljstva specialnih sil Ruske vojske.

Generalni direktor posebnega inženirskega konstruktorskega biroja za specialno strojno opremo Almaz-Antej Vladimir Dolbenkov je povedal, da so za sile strokovnjakov  protiletalske in protiraktne obrambe izdelali enoto raketnega sistema nove generacije triumfator-M in da je naslednja faza testiranje sistema kot celote.

Kot je natančneje povedal, so  trenutno v sklepni fazi testiranja izstrelitvenega sistema, komponent večnamenskega lokatorja in lokatorja protiraketne obrambe, nadgrajenega na  podvozje vlačilca skupaj s centra za nadzor in upravljanje ter transportno enoto  radarskega sistema za zgodnje opozarjanje.

S-500 prometej ni naprodaj

Strokovnjaki opozarjajo, da je raketni sistem zemlja-zrak S-500 prometej povsem nova generacija univerzalnih sistemov za prestrezanje dolgega dosega in prestrezanje v zraku s povečanim potencialom protiraketne obrambe.

Sistem S-500 bo po svojih značilnostih bistveno boljši od svojega predhodnika S-400 in analognega ameriškega patriota.

“Če se za druge sisteme pravi, da zanje ne obstaja analognih, kar je sicer pogosto le slogan, potem lahko nekaj takšnega potrdijo vsi vodilni strokovnjaki, vključno z zahodnjaki, za sistem S-500 in takšno oceno so že opravili,” je dejal Hatiljev.

Za razliko od sistema S-400, ki ga je Rusija prodala Kitajski in Turčiji in za katerega  se zanimajo številne države, najnovejšega  S-500 Moskva v doglednem času ne namerava prodati “za noben denar”.

Pripravil: B. Knific, foto: Sputnik

 

Povezani članki