Šest norveških nabornikov je moralo na “goli tek” v polarnem mrazu

by Urednik

NORVEŠKI VOJAKI MED GOLIM TEKOM DOBILI OZEBLINE

Norveška vojska je sprožile preiskavo, da bi ugotovila, kdo je na izredno mrzel ponedeljek 9. januarja 2015 poslal šest mladih nabornikov na nenačrtovan tek brez obleke, potem ko so vsi dobili ozebline.

“Na norveškem je del obveznega služenja vojaškega roka namenjen tudi prilagoditvi mladih moških in žensk na zaostrene arktične razmere. Vendar pa so šli pri šestih mladih novincih vojaške policije, ki so bili prisiljeni, da gredo goli teči v najhujšem mrazu, zaradi česar so posledično dobili ozebline,  predaleč,” poroča časnih Telegraph.

Vojašnica Setermoen, kjer so se usposabljali omenjeni naborniki, se nahaja približno 160 kilometrov severno od polarnega kroga. Čeprav je zunanja temperatura padla do -20 ° C so mladim vojakom ukazali, da slečejo obleko in sezujejo čevlje. Nato so dobili ukaz, da morajo goli na tek zunaj vojašnice. Med nenavadno vadbo je vseh šest novincev dobilo ozebline in so ob prihodu v vojašnico zahtevali zdravniško oskrbo.

Predstavnik Norveške vojske Obit Aleksander Jankov je za danski medij  Dagbladet dejal:  “To se ne bi smelo zgoditi. Fantje in dekleta, prvič vpoklicani na služenje vojaškega roka bi morali biti deležni varnega okolja. Zato smo se na ta dogodek odzvali zelo resno in želimo ugotoviti, kaj se je zgodilo.”

Norveški vojaški uradniki so že sprožila preiskavo, katere namen je osvetliti nenavaden incident in izvedeti, kdo je poslala vojake na “goli tek”.

Časopis Dagbladet špekulira, da je najbolj verjetno, da so novince “potegnili”  drugi vojaki iz brigade Nord, ki velja za najsevernejše locirano na svetu.

Norveška vojska še vedno ni popolnoma profesionalna. Od skupaj več kot 11.000 pripadnikov jih je 9.000 nabornikov, ki odslužijo najprej 12-mesečni vojaški rok, nato pa morajo vse do 55-leta odslužiti še 7 mesecev v vojski.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

VIDEO: Urjenje norveških vojakov v arktičnih razmerah

Povezani članki