Španske volitve lahko pomenijo odlog pristopa Severne Makedonije k Natu

by Urednik

NA DECEMBRSKEM VRHU ZVEZE NATO ODLOČITEV O ŠIRITVI ZAVEZNIŠTVA

Predčasne volitve v Španiji bi lahko odložile formalni pristop Severne Makedonije v Nato na vrhu zavezništva v Londonu decembra, je dejal vodja Natovega urada za zvezo v Skopju polkovnik Zoran Janković v intervjuju, ki ga je radio Svobodna Evropa predvajal 13. oktobra.  

»Španija je trenutno brez vlade in ker je v predvolilni fazi, lahko zaradi tega procesa v Španiji pričakujemo nekaj zamud, vendar smo prepričani in upamo, da se bo postopek čim prej končal,« je dejal Janković in dodal, da: »…če prihaja do določene zamude, formalnega pristopa k zavezništvu ni treba vezati na vrh zavezništva ali ministrsko srečanje.«

Predčasne volitve v Španiji so predvidene za 10. november, malo časa pa bo ostalo do 3. decembra, ko se bo v Londonu začel dvodnevni vrh zveze Nato, ki bo zbral 29 voditeljev držav in vlad ob praznovanje 70-letnice zavezništva, lotili pa se bodo tudi reševanja trenutnih in nastajajočih varnostnih izzivov ter razpravljali o vprašanju, kako Nato še naprej deluje in se prilagaja, da bo v prihodnjih letih ostal steber stabilnosti.
Na vrhu severnoatlantskega zavezništva, ki se ga bo udeležila tudi visoka delegacija države Severne Makedonije, je bil sprva načrtovan tudi formalni pristop Severne Makedonije k zavezništvu – kot 30. članice.

Po sporazumu o preimenovanju Republike Makedonije v Severno Makedonijo so stalni predstavniki držav članic 6. junija 2019 podpisali protokol o pristopu Republike Severna Makedonija k Natu. Vse države članice morajo protokol ratificirati, preden začne veljati, doslej pa ga je ratificiralo 22 od 29 članic zavezništva, preostalih sedem pa še ne, to pa so  ZDA, Združeno kraljestvo, Španija, Italija, Nizozemska, Islandija in Francija.

Pripravil: Igor Božinovski, foto: Wikipedia

 

Povezani članki