Srbija kupila 6 ruskih sistem zračne obrambe pancir-S

by Urednik

BODO ZDA URESNIČILE GROŽNJE O SANKCIJAH ZA NAKUPE RUSKEGA OROŽJA?

Srbija je z Rusija podpisala pogodbo za dobavo ene baterije mobilnih raketnih in topovskih sistemov zračne obrambe kratkega dosega, ki je sestavljena iz šestih raketnih sistemov pancir-S1. Sistemi bodo Vojski Srbije dobavljeni še v letu 2020, je za ruski spletni portal Sputnik razkril vir iz ruskega sektorja za obrambno sodelovanje.

“Pogodba za eno baterijo je bila podpisana lani. Dela so v teku in bodo končana leta 2020,” je povedal vir. Nakup ene baterija sistema protiletalske obrambe je srbski predsednik Aleksander Vučić razkril že v začetku novembra 2019, kljub opozorilom ZDA, da lahko sledijo sankcije proti tej balkanski državi v primeru nakupov ruskih sistemov pancir-S in S-400.

Pancir-S (SA-22 greyhound) je mobilni hibridni – raketno-arrtilerijski sistem zračne obrambe kratkega dosega (do 20 km in na višini do 15 km), ki je nameščen na vojaškem tovornjaku. Sestavljajo ga visokofrekvenčni večfazni radar, sistem za nadzor ognja, elektro-optični senzor, dva 30-mm topova in do 12 radijsko-optično vodenih raket 57E6, ki razvijejo hitrost do 1300 m/s. Sistem lahko zasleduje in strelja na štiri cilje hkrati. Pancir-S1 je namenjen zračni obrambi, še posebno pred nizkoletečimi in hitro premikajočimi letalniki.

Rusija je oziroma. bo sisteme pancir-S izvozila v več držav, med njimi v Srbijo, Vietnam, Sirijo, Jordanijo, Iran, Irak in Združene arabske emirate.

Pripravil: A. Knific, foto: Vojska Srbije

 

Povezani članki