Srbija kupuje doma razvite MRAP, modularne puške in strelivo

by Urednik

NOVI OKLEPNIKI, PUŠKE IN STRELIVO ZA VOJSKO SRBIJE

Dogovori za opremljanje Vojske Srbije z najnovejšim, doma razvitim lahkim oklepnim taktičnim protiminsko in proti-IED zaščitenim vozilom (Mine-Resistant Ambush Protected – MRAP) M-20 6×6, novo modularno samodejno puško in novo vrsto streliva so bili 18. decembra 2020 podpisani med srbskim ministrstvom za obrambo (MO) in podjetji Zastava TERVO (Zastava TERenska VOzila) in Zastava oružje (Zastava Arms).

V komentarju dogovorov je srbski obrambni minister Nebojša Stefanović dejal, da je srbsko obrambno ministrstvo po pogodbi kupilo nove modularne puške, ki bodo opremljene s sodobnimi optičnimi merki proizvajalca Teleoptik-Žiroskopi in bodo uporabljale novo strelivo kalibra 6,5 mm, ki ga je razvila tovarna streliva Prvi partizan Užice (PPU). Pojasnil je tudi, da je bil dogovor o nakupu novih vozil MRAP dogovorjen s ciljem, da se to vozilo pridruži Vojske Srbije v letu 2021.

Iz srbskega obrambnega ministrstva in od njihovih uradnih predstavnikov ni bilo mogoče dobiti dodatnih podrobnosti, je upravičeno verjeti, da je Srbija podpisala pogodbo za nakup modularne avtomatske puške Zastava M19 v kalibrih 6,5×39 mm grendel in 7,62×39 mm, opremljene z refleksno optično namerilno napravo in termovizijsko namerilno napravo NT35 srbskega proizvajalca Teleoptik -Žiroskopi, medtem ko je novo strelivo 6,6 mm grendel popolnoma novo, izdelano v Prvem partizanu iz Užic. Po besedah ​​vršilca ​​dolžnosti pomočnika ministra za materialne vire srbskega obrambnega ministrstva Nenada Miloradovića  nov  6,5 mm naboj v kombinaciji s puško M19 poveča ubojnost za 30-50 odstotkov s povečanjem sprednjega pasu zapornega ognja.

Naložba v oklepna protiminsko ion proti-IED zaščitena vozila M-20 MRAP pa je del načrta srbskega obrambnega ministrstva za zagotovitev varnega in hitrega prevoza pehotnih enot srbske vojske, poleg tega pa omogoča bojne operacije v urbanih območjih. Z uporabo šasije tovornjaka FAP 2228 6×6 (na podlagi serije tovornjakov Mercedes-Benz NG, ki jih je Daimler-Benz izdeloval med leti od 1973 do 1988) je bil prototip M-20 z V-dnom vozila predstavljen junija 2020, ko je bilo vozilo predstavljeno. Srbski MRAP lahko sprejme poleg treh članov posadke – poveljnika, voznika in upravljavca orožja (M-20 je oboroženim z 12,7-mm mitraljezom) še tri popolnoma opremljene vojake na zložljivih sedežih. Po besedah ​​Miloradovića stane vozilo M-20 350.000 EUR, v serijski proizvodnji pa naj bi izdelali 224 takih vozil za potrebe Vojske Srbije.

Pripravil: Igor Božinovski, foto: MOD RS

 

Povezani članki