Srbija postaja tankovska sila: modernizirani M-84

by Urednik

SRBSKA MODERNIZACIJA GLAVNEGA BOJNEGA TANKA M-84

V Tehničnem remontnem zavodu Čačak v Srbiji so predstavili modernizirani glavni bojni tank M-84. Minister za obrambo Aleksandar Vulin je po predstavitvi dejal, da je modernizacijo tanka M-84 revolucionarna in predstavlja ogromen korak za Srbijo.  

Vulin še meni, da je Vojska Srbije, opremljena s temi tanki iz nekdaj skupne jugoslovanske proizvodnje (precej delov in sklopov  je bilo izdelanih v Sloveniji – oklep, cev, gosenice …, Bosni in Hercegovini . pogonski agregat ter Hrvaški) zagotovo regionalna tankovska sila ne samo v regiji pač pa tudi širše v Evropi.  

„Zahvaljujoč  posodobljenemu tanki, ki bo označen z M-84 AS1, bomo postali enak najmodernejših tankovskih sil,“ je zatrdil Vulin.

Vojska Srbije se, kot pravi Vulin, modernizira, opremlja in krepi, vsi njeni deli pa zaslužijo enakovredno pozornost. Prejšnja leta je Srbija krepila vojno letalstvo in zračno obrambo, rdečo nit zdaj prevzema Kopenska vojska, pravi Vulin.  Kot še pravi srbski obrambni minister, gre za ogromen napredek. Tank M-84 so začeli posodabljati že leta 1991, modernizacija pa ni bil nikoli zaključena. S tem pa posodobitev v srbski vojski še ni konec, pisali smo že o novih in izboljšanih artilerijskih ter raketnih sistemih ravno tako pa posodabljajo tudi opremo celotne pehote.

Pripravil: B. Knific, foto: MO Srbije

Povezani članki