Srbija se dogovarja za nakup francoskih raketnih sistemov mistral 3

by Urednik

ZAHODNI PRENOSNI RAKETNI SISTEMI ZA VOJSKO SRBIJE

Srbsko obrambno ministrstvo naj bi se v prihodnje z evropskim proizvajalcem raket MBDA dogovorilo za nakup prenosnih raketnih sistemov zračne obrambe mistral 3, so razkrili pri MBDA ob obisku francoskega predsednika Emmanuela Macrona v Srbiji, 16. julija 2019. 

V pogodbi za dobavo prenosnih raketnih sistemov (MANPADS) zračne obrambe kratkega dosega mistral 3 naj bi bili vključene rakete, lanserji, pripadajoča oprema, pa tudi zagotavljanje tehnične in materialne pomoči za integracijo rakete mistral 3 na vozila pasars16 iz oborožitve Vojske Srbije (število ni znano). Zračnoobrambni sistem kratkega dosega pasars-16 terminator sta Yugoimport in Zastava TERVO predstavila leta 2017 – gre za šestkolesnika proizvajalca FAP 2026 s topom Bofors 40 in dvema lanserjema raket kratkega dosega RLN-1C (preberi več).

Po nekaterih informacijah se bo Srbija s proizvajalcem sprva dogovorila za 18 prenosnih raketnih sistemov zračne obrambe mistral 3, v nadaljevanju pa naj bi naročili večje število oziroma se dogovorili za prenos tehnologije (licenčno izdelavo).

Vojska Srbije ima v svoji oborožitvi sovjetske prenosne sisteme zračne obrambe strela 2 (licenčno so jih v času Jugoslavije proizvajali v tovarni Krušik v Valjevu), 9K310 igla-1 in 9K38 igla.

Pripravil: A. Knific, foto: MBDA

Povezani članki