Srbija se sooča s kadrovskimi omejitvami tankovske flote

by Urednik

POMANJKANJE KADRA ZA POSODABLJANJE IN UPRAVLJANJE TANKOV M-84

Srbski remontni zavodi se soočajo s pomanjkanjem strokovnjakov za obnovo tankov M-84, ki je v načrtu modernizacije vojske.

Srbija posodablja svojo floto glavnih bojnih tankov (MBT) v tempu 12-13 tankov M-84/M-84A (jugoslovanska modificirana različica sovjetskega T-72) vsako leto, je izjavil srbski predsednik Aleksandar Vučić 16. novembra ob obisku dinamičnega usposabljanja in statične razstave Srbske vojske (VS) v vojašnici Mačvanskega partizanskega odreda v Šabcu in v neposrednem prenosu televizije Pink.

Proces je omejen zaradi pomanjkanja visoko usposobljenih strokovnjakov, ki bi lahko podprli dela modernizacije tankov v Tehničnem remontnem zavodu Čačak, je dejal Vučić in dodal, da ima Vojska Srbije sicer veliko glavnih bojnih tankov, a ji primanjkuje usposobljenih tankovskih posadk, ki bi jih upravljale… .

Vojska Srbije ima v svoji oborožitvi okoli 230 glavnih bojnih tankov M-84, ob tem pa tudi še okoli 69 tankov T-72M (od tega okoli 50 v rezervi) in 30 najnovejših ruskih tankov T-72B1MS white eagle.

Pripravil: Igor Božinovski, foto: Tango Six

Povezani članki