Švedska vojska naročila 127 terenskih goseničarjev bandvagn 410

by Urednik

SKUPNO NAROČILO ODLIČNIH ŠVEDSKIH GOSENIČARJEV

Švedsko obrambno ministrstvo je z družbo BAE Systems Hägglunds podpisalo pogodbo za dobavo 127 vozil bandvagn 410, izboljšane različice terenskega goseničnega oklepnega vozila BvS10 MkII, je objavilo podjetje Allison Transmission.

Podjetje Allison Transmission je vodilni oblikovalec in proizvajalec tradicionalnih ter električnih pogonskih rešitev za taktična obrambna vozila na kolesih ter srednja in težka gospodarska vozila. V projekt bandvagn 410 je vključen z menjalniki.

Nova oklepna vozila Švedske vojske, ki jih bodo dobili od proizvajalca BAE Systems Hägglunds, bodo uporabljali kot poveljniška in logistična vozila.

Gosenična oklepna vozila bandvagn 410 so znana po izredno visoki stopnji taktične mobilnosti na težkih terenih, v skrajnih polarnih razmerah in tudi po amfibijskih sposobnostih. Dosežejo lahko hitrost do 65 km/h.

Poleg Švedske so se za goseničarje bandvagn 410 odločili tudi Nemčija, Združeno kraljestvo in Nizozemska. Švedsko naročilo je del skupnega naročila teh držav, ki načrtujejo skupaj nabaviti med 500 in 900 vozil.

BvS10 MkII je bil prvič predstavljen javnosti na obrambni razstavi DSEI 2009 v Londonu. Ima večjo nosilnost, višjo raven zaščite zaradi preoblikovanega dna trupa in novega paketa oklepov, močnejši motor Cummins in nadgrajen električni sistem glede na prejšnje različice vozil bandvagen.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Forum

 

Povezani članki