Švicarska vojska naročila inženirska vozila piranha IV

by Urednik

ŠVICA IZBRALA ZAMENJAVO ZA INŽENIRSKE OKLEPNIKE M113

Švicarsko obrambno ministrstvo je s konzorcijem GDELS-Mowag podpisalo pogodbo za dobavo 60 osemkolesnih inženirskih različic vozila piranha IV za potrebe Švicarske vojske.

Po navedbah švicarskega obrambnega ministrstva je pogodba vredna okoli 360 milijonov švicarskih frankov (približno 364 milijonov ameriških dolarjev), prva vozila pa bodo dostavljena v letu 2026.

Švicarske oborožene bodo z novimi inženirskimi različicami oklepnika piranha IV zamenjale inženirske gosenične oklepnike M113, ki v tej vlogi služijo že vse od leta 1963 in jih je potrebno zamenjati do leta 2030.

Piranha je eno izmed bolj priljubljenih oklepnikov na kolesih 8×8 z več kot 12.000 enotami v uporabi pri 20 državah uporabnikih, vključno z Belgijo, Dansko, Irsko, Romunijo in Španijo.

Oklepno vozilo piranha sodi med najuspešnejše vojaške osemkolesnike. Več kot 12.000 oklepnikov iz družine piranha 8×8 je v uporabi v dvajsetih državah – vključno s Kanado, ZDA, Belgijo, Dansko, Irsko, Romunijo, Španijo in Švico. GDELS pa ni skrival, da skuša prodreti tudi na naš trg, vendar ga je prehitela odločitev MORS o vključitvi v evropsko organizacijo OCCAR in projekt ARTEC boxer 8×8.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

Povezani članki