TANKOVSKI BIATLON 2014: Rusija vodi, Srbija četrta

by Urednik

NA TANKOVSKEM BIATLONU NI ČLANIC ZVEZE NATO

Na poligonu 2. Motoriziranega bataljona Ruske vojske v Alabinu v bližini Moskve se je 4. avgusta začel drugi mednarodni tankovski biatlon, trajal pa bo vse do 16. avgusta 2014 (lansko leto le 5 dni).

Ruska vojska je v letu 2013 najprej organizirala tankovski biatlon na katerem so sodelovale le ruske tankovske posadke, nato pa tudi mednarodnega, ki so se ga udeležile Armenija, Belorusija in Kazahstan.

Letos je bilo sprva prijavljenih oz. zainteresiranih že več kot 20 držav, med njimi tudi ZDA, Francija, Nemčija in Slovenija, vendar so zahodne države (članice zveze Nato) zaradi konflikta v Ukrajini odpovedale nastop. Prisotni pa so opazovalci iz kar 20 držav, akreditiranih pa je okoli 700 novinarjev.

Na letošnjem tankovskem biatlonu sodeluje 12 držav, vsaka pa nastopa s tremi tankovskimi posadkami. Poleg Rusije so na Tankovski biatlon 2014 prispele posadke iz Angole, Armenije, Belorusije, Kitajske, Indije, Kazahstana, Kuvajta, Kirgizistana, Mongolije, Venezuele in Srbije.

Vse tankovske posadke sodelujejo z ruskimi tanki T-72 B2/B3, Kitajci pa so pripeljali svoje tanke type 96A, o čemer smo že poročali pred tedni.

Vsi tanki so obarvani v eno izmed štirih barv: z rumenimi tanki nastopajo Angola, Kuvajt in Indija, z rdečimi Rusija, Venezuela in Mongolija, z modrimi Kazahstan, Armenija in Belorusija in z zelenimi Srbija, Kitajska in v Kirgizija.

Tankovski biatlon 2014 - tank T-72

POTEK TANKOVSKEGA BIATLONA – 4 discipline:

POSAMIČNO (4. – 6. avgust 2014): vsaka ekipa morala sama premagati 7 km dolgo progo (3 krogi), na kateri so ovire in tarče.

Prvo preizkušnjo so le tri tankovske posadke zadele vse cilje in uspele doseči cilj brez kazenskih minut – ekipe iz Rusije, Armenije in Kazahstan, ki so za pot porabile manj kot pol ure. Te ekipe so zasedle prva tri mesta, 1. Rusija (25 minut 39 sekund), 2. Armenija (28 minut 58 sekund), 3. Kazahstan (29 minut 53 sekund),  na četrtem mestu pa jim sledi ekipa iz Srbije (5. Belorusija, 6. Kirgizija, 7. Indija, 8. Kitajska, 9. Mongolija, 10. Kuvajt, 11. Angola in 12. Venezuela).

Četrta je bila ekipa srbske, beloruskega petega, šestega, sedmega Kirgiško – Indian osmega – Kitajski, deveti – Mongolian, deseti – Kuvajtski, enajsti – Angole in na zadnjem mestu – venezuelske.

ŠPRINT: 8. in 9. avgust 2014

ZASLEDOVALNO: 11. in 12. avgust 2014

SKUPINSKI ŠTART: 14. – 16. avgust 2014

Pripravil: A. Knific, foto: The Moscow Times

VIDEO: Tankovski biatlon 2014

SORODNE NOVICE:

Kitajska ekipa že na poti na tankovski biatlon

Udeleženci mednarodnega tekmovanja v tankovskem biatlonu iz vrst Kitajske vojske so že prečkali kitajsko-rusko mejo in so na poti proti vadbišču Alabino v bližini Moskve.

TANKOVSKI BIATLON: Tank T-72B3 celo boljši od tanka T-90A!?

Ruska vojska pripravila testiranje nove posodobljene različice glavnega bojnega tanka T-72B3 kar na poligonu, kjer se bo odvijal biatlon – vadbišču Alabino v bližini Moskve.

Na tankovskem biatlonu se bo pomerilo vsaj 20 držav

Na tankovskem biatlonu v Rusiji bo sodelovalo vsaj 20 držav, med njimi tudi Slovenija, z vsaj petimi različnimi tanki, večina z ruskimi T-72B3.

VIDEO: Baletna predstava ruskih tankistov

“Baletna predstava” ruskih tankistov, ki v videoposnetku sinhronizirano premikajo svoje glavne bojne tanke T-80 ob spremljavi klasične glasbe.

Povezani članki