Na tankovskem biatlonu se bo pomerilo vsaj 20 držav

by Urednik

KATERI TANKISTI IN TANKI SO NAJBOLJŠI?

Na letošnjem mednarodnem tekmovanju Tankovski biatlon 2014 v Rusiji, na katerem se bodo na progi merile tankovske  posadke, bo sodelovalo vsaj 20 držav, med njimi tudi Slovenija.

Rusija bo tankovski biatlon organizirala med 26. julijem in 10. avgustom 2014 na vadbišču Alabino v bližini Moskve. Rusko obrambno ministrstvo je na tekmovanje povabilo več kot 40 držav, na povabilo pa se je že odzvalo več kot 20 držav, vendar je udeležba nekaterih (ZDA, Nemčija, Francija, Ukrajina) sedaj nejasna. Vsekakor lahko zaradi rusko-ukrajinske krize udeležbo do začetka tekmovanja odpove večina prozahodnih držav, vendar večina še čaka na njen razplet.

Kar 15-im državam bo glavne bojne tanke T-72B3 posodila Ruska vojska (Armenija, Belorusija, Kirgizistan, Kazahstan, Tadžikistan, Slovenija, Srbija, Izrael, Mongolija, Vietnam, Indija, Angola, Venezuela in Nikaragva), medtem ko bodo Ukrajina, Grčija, Češka, Italija in Kitajska sodelovale s svojimi tanki, ki jih bodo prepeljali z ruskimi vojaškimi transportnimi letali.

Ruska vojska bo zagotovila 118 tankov T-72, od tega 22 moderniziranih T-72B1 in 65 T-72B2 ter še 31 T-72B3, ki jih je že posodobilo podjetje Uralvagonzavod. Kitajska vojska naj bi na tankovski biatlon pripeljala glavni bojni tank type 99A2 oz. izvozno različico IMT-3000, Italijanska vojska najverjetneje s svojim tankom C1 ariete, Češka vojska s tankom T-72M4CZ, Grška vojska s tankom leopard 2A6 HEL/2A4 in Ukrajinska vojska s T-84 oplot-M.

Medtem pa so povsem potihnile, predvsem zaradi krimske krize, novice o udejstvovanju Ameriške vojske (M1A2 abrams), kot tudi Nemške (leopard A26) in Francoske vojske (AMX-56 leclerc).

Tankovski biatlon - tank T-72B3

Na tankovskem biatlonu morajo tankovske posadke morajo prevoziti progo dolgo 20 kilometrov, ki vključuje ovire, slalomsko vožnjo, vodne ovire, mostove in strme vzpone. Na progi morajo tankovske posadke streljati na tarče na razdalji do 2,2 km, ki simulirajo tanke, oklepna, vozila, helikopterje,…

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

VIDEO: Tankovski biatlon 2013 – Rusija

Putin: ZDA so se že prijavile na tankovski biatlon

23/01/2014

Poleg Rusije in številnih evropskih držav bodo na mednarodnem tankovskem biatlonu 2014 sodelovale tudi tankovske posadke iz ZDA.

Slovenska vojska bo sodelovala na tankovskem biatlonu

06/12/2013

Slovenija je potrdila, da bo v prihodnjem letu sodelovala v tankovskem biatlonu na vadbišču v bližini Moskve.

Povezani članki