Slovenska vojska bo sodelovala na tankovskem biatlonu

by Urednik

SLOVENSKI TANKISTI S TANKI M-84 BODO TEKMOVALI Z RUSKIMI (AMERIŠKIMI, ITALIJANSKIMI, NEMŠKIMI,…)

Slovenija je potrdila, da bo v prihodnjem letu sodelovala v tankovskem biatlonu na vadbišču v bližini Moskve, poroča agencija ITAR-TASS. Ruski obrambni minister Šojgu je med septembrskim (1.-3.9.2013) obiskom slovenskega obrambnega ministra Romana Jakiča v Moskvi ob podpisu Sporazuma igla povabil na tankovski biatlon.

“Slovenska stran je potrdila ruskemu obrambnemu ministrstvu, da se bo udeležila ruskega tankovskega biatlona. Slovenska ekipa bo uporabila tanke M-84,” so zapisali. Tako Slovenska kot ruska vojska naj bi na tankovskem biatlonu uporabljali nadgrajene različice tankov T-72.

Več o udeležbi slovenskih tankovskih posadk na ruskem biatlonu pa bo slovenska stran verjetno objavila v okviru obiska vladne slovenske delegacije v Moskvi prihodnji teden.

Tank M-84 Slovenske vojske, foto: Slovenska vojska

Tank M-84 Slovenske vojske, foto: Slovenska vojska

Tank M-84, ki ga ima Slovenska vojska, je posodobljena jugoslovanska različica sovjetskega tank T-72M. Kar 700 tankov T-72M so proizvedli v Jugoslaviji med leti 1983 in 1991. Po razpadu Jugoslavije je Slovenija “podedovala” 54 tankov T-72M, Slovenska vojska pa sedaj uporablja le 19 posodobljenih različic M-84, o katerih smo več pisali v preteklih letih v reviji Obramba in knjigi Oklep na Slovenskem.

Poleg Slovenske vojske je Rusija na tankovski biatlon v letu 2014 (verjetno septembra) povabila tudi Ameriško vojsko, Italijansko, Izraelsko (merkava) in Nemško vojsko (leopard). Že v letošnji izvedbi tankovskega biatlona pa so se najboljše ruske tankovske posadke pomerile z najboljšimi iz Armenije, Belorusije in Kazahstana.

Tankovski biatlon - tanki T-72

Tankovski biatlon

Ruska vojska se je domislila nove discipline vojaškega športa. To je tankovski biatlon oz. tekmovanje v izurjenosti med posadkami tankov, v prihodnosti pa želijo s tem tekmovanjem primerjati tudi bojne sposobnosti različnih (tudi tujih) tankov med seboj.

Na letošnjem tankovskem biatlonu so tankisti sodelovali le s tanki T-72. Hkrati so na poligonu tekmovali štirje tanki naenkrat, vsak obarvan v živo barvo – rumeno, zeleno, modro in rdečo. Vsaka posadka je morala prevoziti tri kroge po neravnem terenu, vmes pa streljati na tarče v obliki tankov, hiš, helikopterjev,… Tako je vsak tank prevozil približno 21 km in vmes streljal na 5 tarč, vsaka zgrešena tarča pa je pomenila dodatnih 500 metrov vožnje.

Pripravil: A. Knific, foto: Wikipedija

Povezani članki