TANKOVSKI BIATLON: Tank T-72B3 celo boljši od tanka T-90A!?

by Urednik

TANKOVSKI BIATLON: Nadgrajeni tank T-72B3 boljši od T-90A!?

Na letošnjem mednarodnem tekmovanju Tankovski biatlon 2014 v Rusiji, ki bo potekal med 26. julijem in 10. avgustom 2014 na vadbišču Alabino v bližini Moskve, naj bi sodelovalo vsaj 20 držav (podatki iz časa pred ukrajinsko krizo), med njimi tudi Slovenija.

Rusija si vsekakor prizadeva, da bi tankovski biatlon konec letošnjega poletja uspešno izpeljala, tako tudi po medijih ves čas propagirajo tekmovanje – na takšne in drugačne načine. V zadnjem mesecu so pripravili testiranje nove posodobljene različice glavnega bojnega tanka T-72B3 kar na poligonu, kjer se bo odvijal biatlon – vadbišču Alabino v bližini Moskve.

Ob predstavitvi modernizirane različice glavnega bojnega tanka T-72 z oznako B3 so Rusi celo zapisali, da je v veliko pogledih celo boljša od tanka T-90A. V Tank T-72B3 naj bi vključili sestavne dele in sisteme tako iz tanka T-72B3 in T-90 SM, nekatere pa celo tudi že iz bodočega prvega ruskega tanka armata.

Z novim tankom T-72B3 naj bi se tankovske posadke lahko uspešno kosale z najsodobnejšimi tanki na svetu, tako podnevi, kot tudi ponoči in v slabem vremenu. Tudi novi pogonski sklop tanka “semdesyatdvoyka ” ima impresivno moč motorja 1130 KM in je tako konkurenčen tako kitajskim kot ameriškim tankom. Podrobneje pa si lahko notranjost in zunanjost tanka T-72B3 pogledate v spodnjem videoposnetku.

Ruski tank T-72B3

Seveda bo usoda letošnjega tankovskega biatlona in primerjava tanka T-92B3 s tujo konkurenco odvisna predvsem od razmer v svetu, s tem mislimo predvsem na razvoj razmer v Ukrajini in vlogo Rusije v ukrajinski državljanski vojni. Če bi se razmere “čez noč” umirile bi to tekmovanje predstavljalo eno največjih (v smislu števila udeležencev) in najbolj zanimivih vojaških vaj, ki bi lahko dale tudi dobre ocene o usposobljenosti in opremljenosti tankovskih enot svetovnih vojaških velesil.

Večina držav bi (bo) na tankovskem biatlonu sodelovala s posodobljenimi tanki T-72B1/B2/B3 iz vrst Ruske vojske medtem ko naj bi nekatere vojaške (vele)sile pripeljale svoje tanke (Kitajska – type 99A2, Grčija – leopard 2A6 HEL, Češka – T-72M4CZ, Italija – C1 ariete, Ukrajina – T-84 oplot-M, ZDA – M1A2 abrams, Nemčija – leopard 2A6, Francija – AMX-56 leclerc).

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Sorodne novice:

Na tankovskem biatlonu se bo pomerilo vsaj 20 držav

14/04/2014

Na tankovskem biatlonu v Rusiji bo sodelovalo vsaj 20 držav, med njimi tudi Slovenija, z vsaj petimi različnimi tanki, večina z ruskimi T-72B3.

Povezani članki