Terminatorji na paradi ob Dnevu zmage na Rdečem trgu

by Urednik

V MENIJU ZA VOJAŠKO PARADO 2018: OKLEPNIKI ZA URBANO VOJSKOVANJE

Ruska parade ob Dnevu zmage (9. maj), ki ga proslavljajo v spomin zmage nad nacizmom, je v prvi vrsti letni dogodek – demonstracija vojaške opreme in oborožitvenih sistemov v imperialnem slogu. Parada služi tako nacionalnim interesom kot prikazu zob v geostrateške namene.

Letošnja parade prihaja v času zaostrenih odnosov – do te mere, da nekateri menijo, da je zaostritev vsaj na ravni znamenite kubanske ‘’raketne’’ krize v šestdesetih letih (1962), jo je Sovjetska zveza začela na Kubi namestiti rakete, ki bi dosegle ZDA (takrat so uvedli tudi znameniti rdeči telefon – neposredno povezavo med Kremljem in Belo hišo – med ZDA in Rusijo.

Priprave na parado potekajo na vadbišču Alabino, letos pa pričakujejo, da bodo v središču pozornosti hipersonične manevrirne rakete (kinžal), na drugi strani pa tudi močno oborožena bojna vozila za urbano vojskovanje. Napovedujejo tudi prikaz izpopolnjenega tanka T-14 armata, ki naj bi bil že kmalu nared za serijsko proizvodnjo.

BMPT-72

Eno najbolj zanimivih ruskih oklepnih bojnih vozil je BMPT-72 terminator (na fotografiji zgoraj med vajo za parado 2018 na poligonu Alabino),ki so ga začeli izdelovati pred 10 leti na osnovi – šasiji tanka T-72. Edina država, kjer je v operativni rabi, pa je za zdaj Kazahstan.  Novo verzijo težkega oklepnega bojnega vozila so zasnovali na šasiji tanka T-90 in ga označujejo – kar povzroča precejšnjo zmedo – BMPT-72 terminator-2. Posebnost tega oklepnika je njegova specifična prilagojenost urbanemu vojskovanju. BMPT-72 terminator-2 ima močno oklepno zaščito, podobno kot tank, in je oborožen s precej več oborožitve kot podobna lažja oklepna bojna vozila.  Dvojni top ima veliko elevacijo za streljanje na visoka poslopja, kar je narekovala izkušnja iz čečenske vojne, ko so uporniki učinkovito uničevali ruske tanke s prenosnimi protioklepnimi raketometi in granatometi iz visokih nadstropij zgradb. Že pred tem so Rusi (v času Sovjetske zveze v osemdesetih letih) podobno izkušnjo doživeli v Afganistanu, kjer so na oklepnike streljali uporniki z visokih vzpetin.

BMPT-72 ima na kupoli dvojni 30 mm avtomatski top 2A42, ob bokih sta nameščena dvojna lanserja protitankovskih vodenih raket ataka-T. Za razliko od prvotnega BMPT-72 terminatorja, bodo terminatorja-2 v operativno rabo uvedli tudi v ruski vojski.

Arktično obarvani vitezi

Rusija je pokazala gosenične transporterje vityaz(vitez) v arktični maskirni shemi v letu 2017, ponovna udeležba na pripravah za devetomajsko vojaško parado pa poudarja pripravljenost Kremlja za obrambo lastnih interesov (beri surovin in morebitne severne plovne poti) na arktičnem območju.

Vityaz je gosenično transportno vozilo za vse terene, razvili pa so ga že v osemdesetih letih za uporabo v težavnih zimskih razmerah – v snegu, blatu in močvirju, ki so značilnost Rusije.

Nove rakete

V letošnjem marcu je ruski prestreznik MiG-31 (zadnjo različico MiG-31BM smo podrobneje predstavili v Reviji OBRAMBA december 2017) poskusno na veliki višini in pri veliki hitrosti lansiral hipersonično manevrirno raketo kinžal, bistveno hitrejšo od obstoječih manevrirnih raket. Bržkone pa je operativna verzija te manevrirne rakete stvar še kar nekajletnega razvoja. Prizorišče parade na Rdečem trgu bo preletel tudi MiG-31BM z raketo kinžal (kinzhal) pod trupom, vendar bo to le maketa rakete, kajti na paradah ni običaj, da bi letala nosila bojne rakete pod trupom.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum, YouTube

Povezani članki