Turčija naročila dodatnih 529 oklepnih vozil kirpi 4×4

by Urednik

NOVA TAKTIČNA OKLEPNA VOZILA ZA TURŠKO VOJSKO

Turška agencija za obrambna naročila je v začetku avgusta 2017 lokalnemu proizvajalcu oklepnih vozil BMC naročila dodatnih 529 protiminsko zaščitenih kolesnih oklepnih vozil (MRAP) kirpi 4×4, del tega naročila pa so tudi dodatno protiminsko zaščitene različice yeni kirpi 4×4.

Celoten nakup taktičnih kolesnih oklepnih vozil kirpi 4×4 in yeni kirpi 4×4 je ocenjen na okoli 350 milijonov dolarjev, z njimi pa nameravajo okrepiti enote Turške vojske v jugovzhodni regiji, kjer se turške oborožene sile borijo proti kurdskim upornikom.

Turčija je že leta 2009 naročila prvo serijo 468 taktičnih kolesnih oklepnih vozil kirpi 4×4. Zanimivo pa je, da je moral proizvajalec novembra 2016 zaradi zamud pri dobavah plačati kazen 10 milijonov ameriških dolarjev.

V tokratno naročilo je vključena tudi dobava (javnosti) neznanega števila modelov yeni kirpi, izboljšane različice oklepnika kirpi s protiminsko zaščito, ki jo je BMC predstavil na obrambni razstavi IDEF v Istanbulu maja letos.

Turški proizvajalec BMC je sicer delno v lasti bližnjega prijatelja turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana, 50-odstotni delež podjetja pa je v lasti investicijskega sklada iz Katarja.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki