Turčija se z Rusijo dogovarja o dodatnih raketnih sistemih S-400

by Urednik

KORONAVIRUS ZAUSTAVIL ZAČETEK UPORABE TURŠKIH S-400

Začetek uporabe in namestitev raketnih sistemov zračne obrambe S-400 se je v Turčiji zaradi koronavirusa zavlekla ter ni bila zaključena do aprila 2020, kot so načrtovali. Turčija vendarle napoveduje, da bodo ruski sistemi, kljub grožnjam ZDA s sankcijami kmalu v uporabi.

Turški podsekretar za obrambno industrijo Ismail Demir je sporočil, da sta Moskva in Ankara načeloma dosegli dogovor o dobavi druge serije ruskih protiletalskih obrambnih sistemov S-400. Turški uradnik je dejal, da morata obe državi le še razjasniti podrobnosti o prenosu tehnologije in načrt za skupno proizvodnjo delov sistema v Turčiji.

Ob tem je Demir še povedal, da bodo ruske protiletalske in protiraketne raketne sisteme S-400 tako iz prve kot druge serije uporabljali zgolj za varovanje zračnega prostora države in ne za preprodajo oz. ofenzivne naloge, kot namigujejo ZDA. Washington si je v zadnjih dveh letih namreč močno prizadeval, da bi Turčijo prepričal, da ne kupi ruskih sistemov S-400, kot sankcijo pa poudarjali ekonomske sankcije in nedobavo letal F-35 (kar se v zadnjem obdobju uresničuje). ZDA trdijo, da bi ruski sistem S-400 lahko razkril slabosti F-35 in so zato preprečile dobavo naročenih in tudi že plačanih lovcev pete generacije v Turčijo. Ankara je ostro obsodila ameriško potezo in jo označila za nezakonito in neupravičeno ter opomnila, da je Turčija med drugim tudi financirala razvoj teh dragih letal.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

 

Povezani članki