Ukrajina se s Slovaško dogovarja o dobavi samohodnih havbic zuzana

by Urednik

POLEG S-300 IN HAVBIC V UKRAJINO TUDI SLOVAŠKI LOVCI MIG-29?

Slovaška je potrdila pogajanja z Ukrajino glede samohodnih havbic zuzana. Poleg tega ni izključeno, da bo Bratislava Kijevu dobavljala lovce MiG-29 sovjetske izdelave (Slovaki jih imajo skupaj 11).

Ukrajina je že pred dnevi prejele nekaj baterij slovaških raketnih sistemov zračne obrambe sovjetskega izvora S-300, potem ko so se z ZDA dogovorili, da jim v zameno dobavijo raketne sisteme patriot.

Kot pa navajajo ruski viri v zvezi z informacijami o verjetni dobavi slovaških samovoznih havbic M-2000 zuzana oboroženim silam Ukrajine, je vir takšnih informacij svetovni splet, po katerem takšne novice distribuirajo, v ukrajinski javnosti pa so jih že imenovali “velika zmaga”. Vendar pa je dejansko stanje drugačno, Slovaška razpolaga danes s samo 16 samovoznimi havbicami, ki so bile dobavljene v poznih 90. letih. 

Po poročanju bratislavskega časnika Pravda, ki se sklicuje na izjavo slovaškega ministrstva za obrambo, pa Slovaki res razmišljajo o možnosti podaritve samohodnih havbic zuzana, pa tudi o dobavi lovcev MiG-29 slovaških letalskih sil, pogajanja pa že potekajo.

Slovaški minister za obrambo Jaroslav Nagy je potrdil dejstvo o pogajanjih s Kijevom, vendar je kategorično zavrnil možnost, da bi karkoli od oborožitve predali Ukrajini kot darilo. Donacije po njegovem ne more biti, če Ukrajinci želijo nekaj prejeti, morajo to plačati, to pa naj bi veljalo za samovozne havbice kot za lovce.

»Trenutno se z Ukrajino pogajamo o morebitni prodaji samovoznih havbic zuzana, gre pa za prodajo,« je izjavil slovaški obrambni minister. Minister je tudi potrdil, da je Ukrajina zahtevala popravilo svojega orožja v podjetjih Slovaške. Gre za tanke, oklepna vozila in topništvo. Zaenkrat se še ni odločila, a Bratislava že izjavlja, da bi to lahko storili.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki