Ukrajina se zanima za nakup oklepnih vozil iz Kanade

by Urednik

KANADSKI OSEMKOLESNI OKLEPNIKI LAV III ZA UKRAJINSKO VOJSKO

Ukrajinski notranji minister Arsen Avakov je sporočil, da se Ukrajina s Kanado dogovarja za nakup sodobnih oklepnih vozil in drugega ubojnega orožja.

Po srečanju s kanadskim obrambnim ministrom Harjitom Sajjanom v Torontu je Avakov dejal, da sta se pogovarjala o vojaškem sodelovanju med državama, vključno z ukrajinskim nakupom ubojnega orožja – najnovejših oklepnih vozilih in nekaterih sestavnih delih za različna orožja.

Ukrajinski notranji minister Avakov je še dodal, da lahko traja več mesecev, da se Ukrajina in Kanada dogovorita o vseh podrobnostih in dosežeta končni dogovor. “Govorimo o specifičnem sodobnem orožju, ki ga potrebujemo. Mislim, da bomo o tem lahko podrobno razpravljali in podpisali pogodbo v dveh ali treh mesecih,” je poudaril ukrajinski minister.

Za Ukrajince je verjetno najbolj zanimiv kanadski osemkolesni oklepnik LAV III, proizvaja ga General Dynamics Land System – Canada, ki je nastal na osnovi švicarskega oklepnika MOWAG piranha III 8×8 (kot tudi ameriški IAV stryker).

Pehotna oklepna vozila LAV III 8×8 že vrsto let uporablja Kanadska vojska (okoli 650), kot tudi Novozelandska (100), Iraška (170), Kolumbijska vojska (25) in vojska Savdske Arabije (700+).

Osemkolesno lahko oklepno pehotno bojno vozilo LAV III je upravljajo voznik in 2 člana posadke v kupoli, v trupu pa je prostora še za 8 vojakov. Kupola je oborožena z ameriškim topom M242 kalibra 25 mm, koaksialno nameščenim mitraljezom C6 7,62 mm, poveljnik pa je opremljen še z mitraljezom C9 kalibra 5,56 mm.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki