UKRAJINA: Velike težave z doniranimi ameriškimi oklepniki humvee

by Urednik

UKRAJINSKA VOJSKA IMA TEŽAVE Z DOBAVO PNEVMATIK IN REZERVNIH DELOV ZA HUMVEEJE

Sredi julija je Ukrajina od ZDA dobila 100 lahkih oklepnih vozil humvee 4×4 (v okviru vojaške pomoči), ki pa so se spremenili v veliko težavo za Ukrajinsko vojsko. Predstavniki Ukrajinske vojske poročajo, da so prejeli oklepnike z zelo izrabljenimi pnevmatikami, ki že pokajo.

ZDA so 100 lahkih oklepnih vozil HMMWV (High Mobility Multipurpose Wheeled Vehicle) dobavile z ladjo v Odesso v soboto 18. julija 2015, že 25. marca 2015 pa je prvih 10 humveejev prispelo z letalom. Pripadniki (mehaniki) Ukrajinske vojske so se v zadnjih mesecih že večkrat potožili, da imajo težave z nadomestnimi deli (pomanjkanje), kakor tudi z zelo hitro zamašenih filtrov dizelskega motorja, kar naj bi bilo na račun slabe kakovosti goriva.

Pri novi pošiljki vojaških terencev humvee pa so kmalu opazili, da so opremljena z izredno slabimi oz. obrabljenimi pnevmatikami.  Največjo težavo pa sedaj za Ukrajinsko vojsko predstavlja dobava nadomestnih pnevmatik, saj takšnih ni moč kupiti v Ukrajini oz. v sosednjih državah (vsaj v takšnih količinah). Seveda ima Ukrajina pri tem težave tudi s financami.

Vojaška vozila, ki jih je Ameriška vojska donirala Ukrajini, so dolgo stala v skladišču in izgubila svoje prvotne lastnosti. Fotografije pričajo, da so nekatere pnevmatike začele pokati in razpadati.

To je najverjetneje rezultat daljšega skladiščenja, izpostavljenosti visokim temperaturam in obrabljenosti večine dizelsko gnanih “novih” ukrajinskih lahkih terenskih oklepnih vozil humvee 4×4, ki tako niso primerni za uporabo na bojišču.

ZDA bodo Ukrajinski vojski in mejni straži dobavile (podarile) 230 lahkih oklepnih vozil humvee, skupaj  z radijskimi sprejemniki in drugo neubojno opremo v vrednosti 750 milijonov USD. To je le del več milijard dolarjev vredne ameriške vojaške pomoči Ukrajini.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Informant

SORODNE NOVICE:

Ukrajina prejela 100 ameriških oklepnih vozil humvee 4×4

V ukrajinsko pristanišče v Odessi je v soboto 18. julija 2015 z ladjo prispelo dodatnih 100 lahkih oklepnih vozil humvee 4×4, ki so jih ZDA donirale Ukrajinski vojski.

Ukrajina od ZDA dobila 10 oklepnikov humvee in sodelovanje na vojaških vajah

Ukrajinska vojska je prejela prvo serijo 10-ih ameriških lahkih oklepnih vozil humvee (HMMWV), ameriški vojaški strokovnjaki pa bodo v aprilu 2015 sodelovali v vojaških vajah v zahodni ukrajinski regiji Lviv.

Povezani članki