Ukrajina od ZDA dobila 10 oklepnikov humvee in sodelovanje na vojaških vajah

by Urednik

UKRAJINSKO-AMERIŠKE VOJAŠKE VAJE ŽE V APRILU

Ukrajinska vojska je v sredo 25. marca 2015 prejela prvo serijo 10-ih ameriških lahkih oklepnih vozil humvee (HMMWV), že naslednji dan pa so ukrajinske oblasti sporočile, da bo ameriški vojaški strokovnjaki v aprilu 2015 sodelovali v vojaških vajah v zahodni ukrajinski regiji Lviv.

Ukrajinska vojska je na Kijevskem letališču Borispol prevzeli 10 lahkih oklepnih vozil humvee (HMMWV), ki so jih Ameriške letalske sile pripeljale na krovu vojaškega transportnega letala Lockheed C-5 galaxy. Slovesne predaje se je udeležil tudi ukrajinski predsednik Petro Porošenko in celo odpeljal eno od vozil.

Humvee-je so ZDA dobavile Ukrajinski vojski v okviru neubojne vojaške pomoči, kar so že pred tedni obljubili v Washingtonu.  Ameriški predsednik Barack Obama je 12. marca 2015 Ukrajini prav tako odobril dobavo 30 oklepnih in do 200 neoboroženih terenskih vozil humvee. Ukrajinska vojska sicer že nekaj mesecev uporablja nekaj vozil tega tipa.

Ukrajinske oblasti so v četrtek 26. marca 2015 sporočile, da bodo na aprilskih vojaških vajah Narodne garde na vadbišču Yavoriv sodelovali tudi ameriški vojaški strokovnjaki. V začetku marca je ameriška vlada objavila, da bo 300 vojakov napotila v Ukrajino na misijo skupnega usposabljanja v mirovnih centru blizu Lviva. Kasneje je Evropski poveljnik Ameriške vojske dejal, da so sodelovanje pri skupnih ukrajinsko-ameriških vojaških vajah prestavili za nekaj časa, da bi dali čas procesu sprave med ukrajinskimi oblastmi in Ljudsko republiko Doneck ter Lugansk v vzhodni Ukrajini.

17. marca 2015 je ukrajinski parlament sprejel zakon, ki omogoča tujim četam, da sodelujejo v številnih skupnih vojaških vajah z Ukrajinsko vojske v letu 2015. Ukrajina sicer letos načrtuje tri skupne vaje z Ameriško vojsko – Fearless Guardian 2015, Sea Breeze 2015 in Saber Guardian / Rapid Trident 2015, kakor tudi dve skupni urjenji s Poljsko.

ZDA, Velika Britanija, Kanada in Poljska so izrazile namero, da pošljejo v Ukrajino vojaške svetovalce za urjenje ukrajinskih vojakov.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki