Ukrajina začela proizvodnjo večcevnih raketometov verba in vilkha

by Urednik

NOVI VEČCEVNI RAKETOMETI ZA UKRAJINSKO VOJSKO

Ukrajinsko državno podjetje Ukroboronprom je začelo s serijsko proizvodnjo novih izboljšanih različic večcevnih raketometov verba 122 mm in težkih večcevnih raketometov vilkha 300mm, so sporočili iz hčerinskega podjetja SE Shepetovka.

Proizvajalec načrtuje, da bo prve nove izboljšane večcevne raketomete verba 122mm in vilkha 300mm dobavil Ukrajinski vojski že v letu 2019. Zaenkrat še ni znano, koliko novih artilerijskih sistemov bodo dobili.

Verba je 122-milimetrski večcevni lansirni raketni sistem (MLRS), nameščen na šasijo tovornjakov 6×6 in opremljen s kabino za 5 oseb. Nadzor ognja, usmerjanje in polnjenje se izvede iz kabine, brez neposrednega posredovanja vojakov. Teža novega MLRS je skoraj 20 t, kljub temu pa lahko vozilo doseže najvišjo hitrost 85 km/h. Z večcevnimi raketometi verba bodo v Ukrajinski vojski zamenjali stare sovjetske BM-21 grad (v ukrajinski oborožitvi je še okoli 300 teh sistemov).

Vilkha je težki artilerijski raketni sistem, ki velja z raketami kalibra 300 mm za eno najmočnejših na svetu v svojem razredu. Raketa na trdo gorivo je lahko opremljena z različnimi vrstami bojnih glav in ima tako imenovani inercijski korekcijski sistem, ki zagotavlja kotno stabilizacijo rakete v začetni fazi in med poletom. Večcevni raketomet lahko izstreli 12 izstrelkov v samo 45 sekundah z dosegom do 120 km. Vilkha je visokonatančni večcevni lansirni raketni sistem na šasiji tovornjaka KrAZ-7634.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki