Ukrajina zaprla del Črnega morja za testiranje havbice

by Urednik

UKRAJINSKA VOJSKA PREIZKUŠALA PROTOTIPE OBOROŽITVENIH SISTEMOV

Ukrajina je zaprla odsek v severozahodnem delu Črnega morja za plovbo civilnih ladij. Po navedbah tiskovne službe ministrstva za obrambo države je bilo to storjeno v zvezi s preizkusi “obetavnega orožja”.

Po poročanju so preizkusi “novega” orožja potekali na državnem poligonu Alibey v regiji Odessa od 20. do 23. oktobra 2021. Preizkušena je bila tudi “najnovejša” ukrajinska samohodna artilerijska enota bogdana kalibra 155 mm.

Druga faza predhodnih preizkusov bogdane vključuje bojno streljanje. Prototip samovozne havbice, obstaja en sam primerek, je že bil dostavljen na poligon in so ga začeli testirati. Podrobnosti testov so tajne, znane bodo pozneje – po objavi v ukrajinskih medijih.

Prva faza predhodnih preizkusov samovoznih havbic bogdana je potekala pozno spomladi letos po skoraj enoletnem premoru zaradi pomanjkanja granat v Nato kalibru. Podrobnosti streljanja niso razkrili, znano je le, da so izstrelili več kot 50 granat v okviru ocenjevanja dejanskih zmogljivosti naprave in njene skladnosti z zahtevami za samovozne havbice.

Pri testiranju artilerijskega sistema sodelujejo tako strokovnjaki proizvajalca Bogdany kot ministrstvo za obrambo Ukrajine.  Na podlagi rezultatov predhodnih testov bo sprejeta odločitev o morebitni reviziji havbice ob upoštevanju zahtev vojske. Nadaljnji načrti vključujejo državne preizkuse, prevzem in serijsko proizvodnjo havbic bogdana, ki naj bi jih začele uporabljati artilerijske brigade oboroženih sil Ukrajine.

Pripravil: B. Knific, foto: ArmyInform

 

 

Povezani članki