V Parku vojaške zgodovine v Pivki odprli nov paviljon

by Urednik

IX. FESTIVAL VOJAŠKE ZGODOVINE KONČAN Z BITKO ZA BERLIN

V Parku vojaške zgodovine v Pivki je sredi septembra potekal že IX. Festival vojaške zgodovine, v okviru katerega sta potekala otvoritev novega paviljona in Bitka za Berlin.

Pivški Park vojaške zgodovine postaja s svojimi zbirkami in ureditvijo nasploh ter prireditvami, ki potekajo v njem, vse zanimivejši in konceptualno zaokrožen muzejsko turistični center. Zbirke so presegle lokalne in širše okvirje, posegajo na področje svetovne vojaške zgodovine. Začelo se je v t.i. poslopju »Komanda«, kjer so danes vodstvo muzeja, vojaška kantina in odlično založena trgovina.

Novost je paviljon, odprli so ga 17. septembra 2015, z novo sodobno razstavo Pot v samostojnost, kjer obiskovalci spoznajo nastanek samostojne slovenske države. Časovno se ta »Pot v samostojnost« začne v nekdanji socialistični Jugoslaviji v času Jugoslovanske ljudske armade in letih demokratizacije Slovenije, ki ji je sledila razglasitev samostojne Slovenije ter odločen odpor agresiji JLA. Predstavljeni so eksponati  iz tistega lasa, orožje, filmi in razstavni panoji.

Najstarejši del Parka vojaške zgodovine predstavlja tankovsko-artilerijska zbirka z razstavnimi primerki in predmeti, ki so ostali v Sloveniji vse iz obdobja druge svetovne vojne, hladne vojne ter osamosvojitvene vojne. Sem gre prišteti na primer tako oklepnike iz druge svetovne vojne, kot sta tanka T-34 in ameriški stuart, pa povojni tanki T-55 in M-84 (T-72) ter vrsta oklepnikov, ki jih je nekdanja Jugoslavija ali izdelovala ali dobila v sklopu ameriške vojaške pomoči po drugi svetovni vojni ali pa kupila v Sovjetski zvezi in drugod.

Letalska zbirka se je začela snovati okoli helikopterja gazela, ki spominja na prebeg slovenske posadke iz JLA na stran Teritorialne obrambe Slovenije v času osamosvojitvene vojne v letu 1991. Iz časov ameriške vojaške pomoči Jugoslavije sta prvi reaktivec  v  JLA Republicov  thunderjet in prvi nadzvočni lovec JLA  – North Americanov sabre. Najnovejši pridobitvi letalske zbirke sta nadzvočni lovecMiG-21, ki ga je Jugoslavija kupila v Sovjetski zvezi v šestdesetih letih (razstavni eksponat izvira iz Češke), ter romunski  jurišnik IAR-93 valtur/orel, ki sta ga Romunija in Jugoslavija izdelovali v kooperaciji.

Najprivlačnejši eksponat iz zbirke pivškega Parka vojaške zgodovine je diverzantska podmornica P-013 zeta. Donirala jo je Črna Gora, obnovili in za razstavo uredili pa so jo člani društva Podmorničar. Podmornico si je v novem paviljonu tudi mogoče ogledati od znotraj in spoznati dostikrat  kar v skrivnosti oviti svet podmorničarjev.

IX. Festival vojaške zgodovine

Že kar tradicionalen je postal Festival vojaške zgodovine v organizaciji Parka vojaške zgodovine, ki so ga v septembru 2015 priredili že devetič. Poleg otvoritve novega razstavnega paviljona sredi tedna in odprtega dneva vojašnice v Pivki je osrednji dogodek pomenila nedeljska ponazoritev zaključne bitke za Berlin,  ki je prikazala zadnje trenutke sovjetskega vpada v nemško prestolnico med drugo svetovno vojno. Ko je že polpodrto in požgano mesto branilo milijon Nemcev – večinoma starejši in pa tudi otroci, nasproti pa jim je stala dvoinpolmilijonska sovjetska armada. Vloge sovjetskih in nemških vojakov so prevzeli člani različnih zgodovinskih društev, ki  se ukvarjajo s to dejavnostjo že vrsto let.

Prva podobna ponazoritev sega v prejšnje desetletje, ko so leta 2007 ponazorili bitko, ki je ni bilo – spopad med zavezniki in Nemci na naših tleh (po namišljenem izkrcanju zaveznikov v Jugoslaviji – ki ga ni bilo).

Za obiskovalce so ob tem pripravili še sejem militarij in lokalnih proizvodov, prehrana pa je bila povsem vojaška , prvi na meniju je bil seveda pasulj.

Park vojaške zgodovine je odprt skozi vse leto.

Pripravil: B. Knific

Podmorničarstvo Jugoslavije

Avtor: več avtorjev

Društvo PODMORNIČAN Ljubljana je v sodelovanju s kolegi iz Beograda in Pulja sredi poletja 2014 v slovenskem jeziku izdalo knjigo Podmorničarstvo Jugoslavije, ki zajema celotno obdobje zgodovine podmorničarstva na jugovzhodni obali Jadranskega morja. Kot pravijo v društvih:  “Podmornic ni več, mi pa smo še tu!” in “Nekoč nas ne bo, ostala pa bo ta monografija!” nam ta knjiga prenaša spomine, dejanja in delovanje podmorničarjev na območju bivše Jugoslavije, v katerih je sodelovalo tudi mnogo Slovencev.

Redna cena: 59,90 eur, znižana cena za bralce revije Obramba: 52,90 eur

poštnina: 5,00 eur, vsak naslednji artikelpoštnina le 1,00 eur

Park vojaške zgodovine v Pivki: novi razstavni paviljon in jurišnik orel

V Parku vojaške zgodovine v Pivki se bo zvrstilo vrsto dogodkov, ki sodijo v sklop že devetega Festivala vojaške zgodovine (med 14. in 20. septembrom 2015), med drugim tudi uradna predaja novega eksponata – vojaškega letala orel.

Povezani članki