V Romuniji začeli proizvodnjo oklepnikov piranha V

by Urednik

LICENČNA PROIZVODNJA ŠVICARSKEGA OKLEPNIKA ZA ROMUNSKO VOJSKO

V Romuniji so sredi novembra začeli proizvodnjo oklepnih vozil piranha V 8×8 za potrebe Romunske vojske v romunskem podjetju Uzine Mecanică București (UMB), ki je lokalni partner evropskega dela koncerna General Dynamics (GDELS).

Romunsko obrambno ministrstvo je januarja 2018 s podjetjema GDELS in UMB podpisalo pogodbo o dobavi do 227 oklepnih vozil Mowag piranha V (piranja 5) v šestih različnih konfiguracijah. Z novimi osemkolesniki bodo v Romunski vojski posodobili zelo star vozni park kolesnih oklepnikov.

Sodobna oklepna vozila piranha V bodo izdelana v Romuniji v okviru strateškega sodelovanja in prenosa tehnologij med koncernom GDELS in romunskim podjetjem Uzina Mecanică București (UMB).

Piranha V 8 × 8 je že peta generacija pehotnih oklepnih vozil piranha, ki jih razvija švicarsko podjetje Mowag, ki je del družbe General Dynamics. Glavne prednosti novega piranha V glede na prejšnje različice so v višji ravni zaščite, nadgrajenem pogonskem sklopu, večji notranjosti, povečani mobilnosti, modernejših sistemih,…

Pripravil: A. Knific, foto: ShepardMedia

 

Povezani članki