V Srbiji na vaji “Bliskoviti udar 2021” preizkusili nova orožja

by Urednik

PREIZKUŠANJE NOVIH OBOROŽITVENIH SISTEMOV RUSKEGA IZVORA: T-72MS, MIG-29, PANCIR-S1

V sklopu največje letošnje srbske vojaške vaje “Bliskoviti udar 2021” (Munjeviti udar 2021), ki je potekala na osmih lokacijah, je Vojska Srbije na planoti Pešter preizkusila tudi vso novo orožje ruskega izvora: tanke T-72MS, oklepnike BRDM-2M, hibridne sisteme zračne obrambe pancir-S1 in tudi lovce MiG-29. Večina preostale prikazane opreme, tako letalske kot topniške, pa je bila srbske proizvodnje.

Vojska Srbije je 27. junija na planoti Pešter na jugozahodu države uporabila vojaško opremo, kupljeno v Ruski federaciji oziroma prejeto (donirano) v okviru sporazuma o vojaškem sodelovanju med Moskvo in Beogradom.

Vojaška vaja “Bliskoviti udar 2021” z bojnim streljanjem  je po besedah srbskega obrambnega ministrstva največja vaja v zadnjih nekaj desetletjih. V juniju je na manevrih sodelovalo več kot 15.000 srbskih vojakov, taktične vaje pa so potekale na osmih različnih poligonih.

V manevrih na planoti Pešter je v navzočnosti predsednika Aleksandra Vučića sodelovalo več kot 2.300 vojakov 2. brigade srbskih kopenskih sil, 72. brigade za posebne operacije, 63. letalske brigade, posadke letalskih sil in zračne obrambe Srbije.

“Posadke tankov T-72MS so prvič pokazale bojne zmogljivosti z uporabo sodobnih optičnih sistemov in sistemov za namerjanje, s katerimi so opremljene. Skupaj z njimi so sodelovali posodobljeni oklepniki BRDM-2M, ki so pred kratkim skupaj s tanki prispeli iz Ruske federacije,” je zapisalo srbsko obrambno ministrstvo. V okviru vaj je potekalo tudi streljanje s sistemom zračne obrambe pancir-S1, ki so ga kupili v Rusiji, sodelovali pa so tudi lovci MiG-29, ki jih je donirala Rusija.

“V zraku ste naenkrat lahko videli 11 lovcev MiG-29, kar se že dolgo ni zgodilo … Povečati moramo tudi število bojnih brezpilotnih letal, nekaj je že kupljenih, še nekaj jih bomo naročili. Moč naše vojske se bo še povečala v naslednjih devetih mesecih,” je dejal Aleksander Vučić v izjavi po vaji.

Srbija je največja uvoznica ruskega orožja in vojaške opreme v Evropi. Rusija je Srbiji predala 30 posodobljenih tankov T-72MS, 30 oklepnikov BRDM-2, 7 helikopterjev Mi-17 in Mi-35 ter 6 lovcev MiG-29. Beograd je kupil tudi baterijo raketno-artilerijskega  sistema zračne obrambe pancir-S1.

 Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

Povezani članki