“V Ukrajini izdelani tanki T-64 ne prenesejo zadetka”

by Urednik

TEHNOLOŠKE POMANJKLJIVOSTI V FAZI IZDELAVE UKRAJINSKIH TANKOV T-64

Ukrajinski tanki T-64, ki so jih proizvajali v ukrajinski tovarni Harkov Morozov (KMDB), imajo resne proizvodne napake, ki zmanjšujejo njihovo sposobnost preživetja na bojišču ob zadetku nasprotnika.

Fotografije uničenih glavnih bojnih tankov Ukrajinske vojske z bojišč na vzhodu Ukrajine prikazujejo veliko število glavnih bojnih tankov z nenavadnimi, neznačilnimi poškodbami na trupu, poroča latvijska spletna stran Vesti. Ko ukrajinski tank zadane izstrelek,  kupolo odtrga od trupa, ki je močno poškodovan, zvari pa popustijo.

“V Ukrajini so kupole tankov T-64 pogosto močno poškodovane, celi kosi oklepa so ob zadetku odtrgani ven. Na fotografijah se vidi nastala škoda na varjenih mestih trupa, medtem ko so ostali deli oklepnih plošč ukrivljeni. Najbolj očitna razlaga takšne škode na ukrajinskih oklepnih vozil je slaba kakovost izdelave,” so poročali Latvijci.

Tanki T-64, ki jih je Ukrajinska vojska uporabljala v spopadih s proruskimi uporniki, so bili izdelani (nekateri tudi posodobljeni) v tovarni Morozov (KMDB) v  Harkovu – drugem največjem ukrajinskem mestu, ki leži na severovzhodu Ukrajine. Večje število v spopadih uničenih tankov ima podobne poškodbe, zato strokovnjaki sklepajo, da je prišlo v fazi izdelave do tehnoloških napak, kar je privedlo do zmanjšanja učinkovitosti oklepa.

V nekdanji Sovjetski zvezi so med leti 1963 in 1987 v treh tovarnah (Morozov,  Kirov in Uralvagonzavod) izdelali približno 13.000 glavnih bojnih tankov T-64. Uradno jih Sovjetska Rdeča armada ni uporabila v vojni v Afganistanu (1979-1989), verjetno pa so jih nekaj vseeno preizkusili. Tanki T-64 pa so sodelovali v spopadih v Moldaviji (1992) in Čečeniji (1994-1996), vendar so se v teh spopadih izkazali veliko bolje kot v Ukrajini. To dejstvo pa lahko kaže na to, da so v Rusiji proizvedeni tanki veliko bolje izdelani kot tisti v Ukrajini.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki