Velika Britanija bo naročila več kot 500 oklepnikov boxer

by Urednik

BRITANSKO OBRAMBNO MINISTRSTVO BO ZA OKLEPNIKE NAMENILO 2,6 MILIJARDE EVROV

Konzorcij Artec, ki ga vodita Rheinmetall in Krauss-Maffei Wegmann (KMW), je z britanskim obrambnim ministrstvom podpisal pogodbo o izdelavi več kot 500 oklepnih vozil boxer 8×8 za Britansko vojsko. Skupna trenutna vrednost naročila je približno 2,6 milijarde EUR (2,3 milijarde funtov).

Naročilo je bilo dodeljeno Artecu prek Evropske agencije za javna naročila (OCCAR). Naročilo sodi v okvir javnega naročniškega programa MAV za mehanizirano pehotno vozilo in vključuje več kot 500 vozil. Artec bo za Rheinmetall in Krauss-Maffei Wegmann oddal 50% obsega naročila. Skupno število vozil boxer, ki jih je Artec že dostavil ali trenutno izdeluje, zdaj presega 1.400 vozil.

Vozila boxer, ki jih je naročila britanska vojska, bodo dobavljena v več različnih konfiguracijah, vključno z oklepnim transporterjem, poveljniškim vozilom, inačico za specialne enote in reševalno različico vozila. Dobava vozil naj bi se začela predvidoma od leta 2023.

Večji del proizvodnje bo potekal v Veliki Britaniji, varovanje in ustvarjanje velikega števila delovnih mest v Britaniji. Serisjka proizvodnja se bo sicer začela v Nemčiji, toda 90 odstotkov vozil boxer, namenjenih britanski vojski, bodo izdelali v Veliki Britaniji – predvsem v obratih, ki jih upravljata Rheinmetall BAE Systems Land (RBSL) in hčerinska družba WFEL, ki je del KMW. Ta projekt obenem pomeni vrnitev Združenega kraljestva k evropskemu obrambnemu programu, ki je (že) sodeloval v projektu boxer, ko je bil še v povojih. Boxer je zdaj na poti do tega, da postane eno izmed standardnih Natovih vozil

Boxer je visoko zaščitno osemkolesno oklepno vozilo. Njegova modularna arhitektura omogoča različnejše operativne konfiguracije kot katero koli drugo osemkolesno oklepno vozila. Trenutno je v uporabi približno 700 vozil v dvanajstih različicah, naročile pa so ga tri držav Nata – Nemčija, Nizozemska in Litva (Slovenija pa je bila ”resna” kandidatka). Avstralija pa je v sedmih različicah naročila kar 211 boxerjev, prvi pa so bili že dobavljeni.
Podjetje Artec GmbH je bilo ustanovljeno leta 1999, gre pa za skupno podjetje nemških Krauss-Maffei Wegmann GmbH & Co. KG in Rheinmetall Military Vehicles GmbH ter nizozemskega  Rheinmetall Defense Nederland BV. Skupno podjetje usklajuje serijsko proizvodnjo boxerja in služi kot kontaktno mesto za izvozne poizvedbe.

Pripravil: B. Knific, foto: Rheinmetall

Povezani članki