VIDEO: Izstrelitev rakete iz novega sistema S-500 prometej

by Urednik

NOVI RUSKI RAKETNI SISTEM S-500 ŽE PRESTAL TESTIRANJA

Rusko obrambno ministrstvo je objavilo video posnetek, ki prikazujejo poskusno izstrelitev prestrezne rakete iz najnovejšega raketnega sistema zemlja-zrak S-500 prometheus. Ruska vojska je tako sploh prvič razkrila svoj novi sistem zračne obrambe, ki so ga postavili na 10-kolesno podvozje vojaškega tovornjaka BAZ-69096.

Nova generacija raketnega sistema zračne obrambe S-500 prometheus (prometej), ki ga je razvilo rusko oborožitveno podjetje Almaz-Antey (proizvaja tudi sisteme S-300 in S-400) je uspešno zaključila vrsto preizkusov, vključno z izstreljevanjem bojnih raket, je sporočil generalmajor Sergej Babakov.

Generalmajor Babakov je pred dnevi ruski tiskovni agenciji Krasnaya Zvezda pojasnil, da je bil raketni sistem S-500 razvit kot popolnoma nova generacija protiletalskih sistemov, namenjenih sestreljevanju balističnih raket srednjega dosega in po potrebi tudi medcelinskih balističnih raket v zadnji fazi leta. Poleg tega je S-500 po njegovih besedah sposoben uničiti hipersonična letala in brezpilotna letala.

“Sistem zračne obrambe S-500 je poleg aerodinamičnih in balističnih ciljev sposoben uničiti tudi hipersonično orožje vseh modifikacij, tudi v bližnjem vesolju, kar omogoča samozavestno trditev, da je ta sistem edinstven,” je še dodal generalmajor Babakov.

Novo rusko obrambno orožje lahko sovražnikove balistične rakete uniči na razdalji do 600 kilometrov, letala pa do približno 500 kilometrov oddaljenosti.

V začetku aprila 2021 je podjetje Almaz-Antey sporočilo, da bo novi sistem zračne obrambe S-500 letos zaključil preizkušnja. Pričakujejo, da bo sistem S-500 prometheus dobavljen Ruski vojski že kmalu po končanih bojnih preizkusih. V prihodnosti naj bi ta edinstveni sistem zračne obrambe velikega dosega postal temelj enotnega nacionalnega sistema zračne in protiraketne obrambe.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

 

Povezani članki