VIDEO: Ruska vojska preizkusila raketomet TOS-1A

by Urednik

RUSI PREIZKUSILI NOVO RAZLIČICO PLAMENOMETA TOS-1A

Enote za radiološko, kemični in biološko zaščito Ruske kopenske vojske so med vajo na poligonu na volgograjskem območju izstrelile tudi rakete iz težkih raketnih sistemov – plamenometov TOS-1A “solntsepyok” (solncepek).

Po scenariju vaje so se te pehotne enote branile v pogojih nasprotnikove številčne premoči, potem pa so napadle nasprotnikove položaje s težkimi sistemi plamenometa TOS-1A solncepek in raketometi RPO-A. Napade večcevnih raketnih sistemov je s pomočjo dima maskiralo nekaj jurišnih letal Su-25.

Sicer je na vaji sodelovalo približno 900 vojakov in 300 enot tehnike. V tiskovni službi pa so poudarili, da sistemi raketnega plamenometa TOS-1A solncepek lahko izstreljujejo termobarične rakete velike moči do 7 km daleč. Skupna površina udara med udarom na tej vaji je bila približno 60.000 m2. Izpopolnjena izvedenka plamenometa TOS-1A solncepek ima skupaj 24 raket, izstreljujejo pa lahko posamične rakete ali pa pare iz dveh cevi. Pri polnem plotunu je znaša čas izstrelitve šest sekund, pri posamičnem pa 12, čas priprave za naslednjo izstrelitev je 90 s. Orožje je namenjeno uničevanju nasprotnikove lahke oklepne in mehanizirane tehnike, zažiganju in uničevanju objektov in poslopij, uničevanju žive sile z drobci in udarnim valom reaktivnih nevodenih raket.

 VIDEO: Večcevni raketomet TOS-1A na vadbišču

Podrobneje si o prvi različici tega orožja (plamenometo TOS-1)  lahko preberete v analizi dr. Antona Žabkarja, ki je bila objavljena v Reviji Obramba (marec 2016) v članku SIRIJSKI VOJNI POLIGON – 1:

Ruski plamenometni sistemi so bili že v drugi svetovni vojni vgrajeni na tanke T-34 in KV. Tank T-34 je imel cisterno z 200 litri zažigalne tekočine in visokotlačni zabojnik; »izstrelil« je lahko do 20 brizgov /Sovetskaja voennaja enciklopedija, 1978, poglavje 6, str. 14−15/).  prav tako pa je tudi površina, na kateri delujejo njegovi izstrelki (v katerih je aerosolsko razstrelivo s t. i. prostornim delovanjem), neprimerno večja.  Novo je tudi to, da pri eksploziji razpršenega razstreliva raketnih bojnih konic prihaja do kombiniranega udarno-toplotnega delovanja nadtlaka in plamena, zaradi česa ga imenujejo tudi »termobarično orožje«. Prav ta novi princip delovanja orožja in visoka toksičnost tekočega razstreliva (etilen oksid, propilen oksid ipd.) sta verjetno vplivala na to, da so ga v Rusiji uvrstili med jedrsko-kemično-biološke enote, ne pa med artilerijske ali inženirske enote. Poškodbe, ki jih povzroča novo orožje, se bistveno razlikujejo od klasičnih ran, ki jih povzročajo izstrelki.

Če so dosedanja orožja delovala na cilje v prvi vrsti s kinetično energijo izstrelka, termobarično orožje deluje na te cilje brez drobcev in krogel, in sicer z nadtlakom 25−30 barov (za njim sledi podtlak), udarnim impulzom vetra (ki traja dlje kot pri klasičnih razstrelivih) in toploto (temperature so do 3000 stopinj Celzija). Ob upoštevanju nadtlaka in z njim povezanega dinamičnega udara vetra takojšnja smrt nastopi pri 26 barih, pri 5−8 barih nastopi počasna, a zanesljiva zaradi krvavitev, ki so posledica trganja pljuč, pri 3,8 bara umre 75 % izpostavljenih, pri 2,5 bara jih umre 10 %. Pri nadtlaku od 1,1 do 2 bara nastanejo lažje poškodbe, ki so ozdravljive v 7−15 dnevih. Romunski raziskovalec Niculae Serban-Costin je s sodelavci  leta 2013 upošteval samo nadtlak; ugotovil je, da človeka s težo 70 kg z 90-% verjetnostjo ubije nadtlak 5,8−6,4 bara, s 50-% verjetnostjo 5−5,3 bara, 10 % ubitih je pa pri nadtlaku 3,7−4,2 bara. Ušesne bobniče trga že nadtlak od 0,4 bara. Naj dodamo, da vojaka ne ščitijo pred nadtlakom čelada, zaščitna maska, zaščitni jopič in skrivanje v okopu. Glasstone in Dolan dajeta nekoliko drugačne podatke, ker upoštevata poleg nadtlaka tudi učinek vetra, ki spremlja ta nadtlak; tako do 1 % ubitih pride že pri nadtlaku 2,5−3,2 bara, 99 % ubitih pa je že pri nadtlaku 4−4,7 bara. 

Učinki termobaričnega razstreliva v zaprtih prostorih, kot so sobe, kleti in predori, so opisani v študiji P. Neuwalda in H. Reichenbacha.  Z nadtlakom eksplozije se s salvo 30 raket v uličnih bojih razbijejo okna, vrata, hišne instalacije (razsvetljava, klimatske naprave ipd.), strehe, antene na strehah in dimniki ter onesposobi ali pobije se ljudi na površini 400 m x 200 m (torej 80.000 m2). …

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube

letalski-miting-airpower-2016-banner

 

 

 

Povezani članki