VIDEO: Vojaška parada ob dnevu zmage v Moskvi

by Urednik

RUSKA VOJSKA PRIKAZALA NAJSODOBNEJŠE OROŽJE

Na osrednjem moskovskem trgu je paradiralo približno 13.000 vojakov, prikazali so več kot 150 oborožitvenih sistemov in vojaških vozil. Na začetku Parade zmage je enote pregledal ruski obrambni minister Sergej Šojgu, sledil je raport predsedniku Vladimirju Putinu.

 Ruski predsednik Vladimir Putin je v nagovoru v čast 73. obletnici zmage sporočil, da Rusija prikrajanja zgodovine ne bo dovolila.  Putin je zbrani množici čestital za 9. maj in opozoril na “zmagoslavje” sovjetske armade v drugi svetovni vojni

V parada na moskovskem trgu so enote ruske vojske med  predstavitvijo bojnih vozil, prikazale tudi legendarni tank T-34 – glavni sovjetski tank v drugi svetovni vojni, s katerim je sovjetska vojska vstopila v Berlin, pa tudi tank pete generacije armata.  Predstavljeni so tudi vozila zračnodesantnih sil, samovozni havbici koalicija in MSTA ter  zračno-obrambni raketni sistem “buk”. Ob tej priložnosti so prikazali tudi raketni zračno-obrambni sistem velikega dosega S-400, pa robotozirani tankuran-9, oboroženi s protitankovskimi raketami (AGM), topovi in ​​mitraljezi, ki lahko samostojno locira cilj, vendar je odločitev o ognju sprejme še vedno poveljnik, ki sedi v oklepljenem tovornjakom v oddaljenosti 3 km.  Na vojaški paradi so predstavili tudi  “robotiziranega diverzanta”  – vozilo uran-6, ki ga uporabljajo za odstranjevanje min. Ta vozila upravljajo na razdaljo do 1 km.

Prvič so na parada prikazali vozilo bagi, namenjeno vožnji po vseh terenih in brezpotjih. Vozilo AM-1 ima dva sedeža za vojaka, z njimi bodo opremili pehoti in/ali posebne enote za upotrabo na nedostopnih terenih.

Prikazali so nov brezpilotni letalnik le corsaire, ki se lahko uporabljajo za raketne napade, izvidovanje in prevoz zalog. Le corsaire ima več kot 160 km doleta in avtonomijo letenja 10 ur, doseže pa  višino do 6 km.

Sledila je prelet helikopterje  letenja in zatem bombnikov ter lovskih letal. Nebo nad Moskvo so  preleteli strateški bombniki – nosilci raket Tu-160 in Tu-95MS, bombniki dolgega dosega Tu-22MZ, letala-zračni tankerji Il-78, transportna letala Il-76MD, lovci Su-35, Su-30SM in MiG 29, višinski prestreznik MiG-31BM, lovska bombnika Su-34 in Su-24M ter jurišniki za neposredno podporo na bojišču Su-25. Prikazali tudi radarsko slabo zaznavno lovsko letalo pete generacije, ponos ruskih zračnih sil Suhoj Su-57, s katerim so že opravili prelet nad Sirijo. Serijska proizvodnja tega letala naj bi se začela prihodnje leto.

Moskvo je preletel tudi višinski prestreznik, ki doseže trikratno hitrost zvoka, MiG-31 priletel v Moskvo, z novo hipersonično raketo projektil “kinżal”, ki lahko uniči letalonosilko.  Prizorišče parade je preletela tudi akrobatska letalska skupina “striži”.

Parada so tradicionalno zaključili z egzercirjem ruske gard ob spremljavi orkestra ruske vojske skupaj z bobnarjev vojaške glasbene šole Moskvi.

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube

Povezani članki