VIDEO: Vojaška vaja “Zvita podlasica 2014″ (“Clever Ferret”)

by Urednik

MED VAJO RANJEN SLOVENSKI VOJAK

Slovenska vojska med 26. junijem in 5. julijem na območju vzhodne Slovenije (Maribor, Novo mesto, Cerklje ob Krki) organizira in izvaja mednarodno vojaško vajo “Zvita podlasica 2014″ (“Clever Ferret”) na kateri sodelujejo tudi oborožene sile Italije in Madžarske, spremljajo pa jo tudi avstrijski opazovalci.

Na vsakoletni vaji enot MLF (Multinational Land Forces – Večnacionalne sile kopenske vojske), letos jo organizira Slovenija, sodeluje skupaj 1300 vojakov od tega 350 pripadnikov Slovenske vojske. Vaja Zvita podlasica 2014 je namenjena preizkusu postopkov večnacionalnega poveljstva MLF in oceni pripravljenosti za delovanje. Za vajo je Ministrstvo za obrambo RS namenilo 200.000 eur. Lansko leto je na vaji MLF na Madžarskem sodelovala tudi protioklepna četa 72. brigade Slovenske vojske.

Predstavitev vaje Zvita podlasica 2014

V sredo 2. junija 2014 je v Vojašnici generala Maistra v Mariboru in na vadišču v Apačah potekala predstavitev mednarodne vojaške vaje večnacionalnih kopenskih sil Zvita podlasica 2014 za strokovno javnost in predstavnike medijev.

V prvem delu predstavitve sta potek mednarodne vojaške vaje “Zvita podlasica 2014″ (“Clever Ferret”), sodelujoče večnacionalne kopenske sile in poveljniško mesto brigade teh sil predstavila vodja vaje brigadir David Humar in italijanski brigadni general Ignazio Gamba, poveljnik večnacionalnih kopenskih sil.

Drugi del predstavitve vaje Zvita podlasica 2014 je potekal na vadišču v Apačah, kjer so se na skupnem prikazu zmogljivosti predstavili pripadniki večnacionalnih kopenskih sil. Slovensko vojsko na vaji zastopajo pripadniki 74. pehotnega polka, inženirijske čete 72. brigade, čete vojaške policije 72. brigade, 15. polka vojaškega letalstva, Enote za specialno delovanje (ESD). Na vaji sodelujejo lahka kolesna oklepna vozila valuk 6×6 (SLO) in Iveco LMV 4×4 (IT), oklepna pehotna vozila BTR-80 8×8 (MADŽ), helikopterji A129 magusta (IT), AgustaBell 212 (IT), Bell 412 (SLO) ter letala Pilatus PC-9 (SLO).

Med vajo Zvita podlasica 2014 se je poškodoval pripadnik Slovenske vojske

Žal pa tokratna vaja ni minila brez zapletov, saj se je ravno v sredo dopoldne (na predstavitveni dan) na vadbišču v Apačah poškodoval slovenski vojak, ki je utrpel opekline na obrazu in rokah. Do nesreče je prišlo zaradi vžiga smodnika. Poškodovanemu vojaku so takoj nudili prvo medicinsko pomoč, nato pa je bil prepeljan v UKC Maribor, kjer so ga zadržali zaradi opeklin.

Pripravil: A. Knific, foto: Slovenska vojska

VIDEO: Vojaška vaja “Zvita podlasica 2014″ (“Clever Ferret”)


Slovenska vojska bo v letu 2014 izvedla 4 osrednje vojaške vaje

Slovenska vojska bo letos izvedla štiri osrednje vojaške vaje z mednarodno udeležbo – “Rock Proof 2014″, “Adriatic Strike 2014″, “Zvita podlasica 2014″ in “Takojšen odziv 2014″.

Povezani članki