Vojska Srbije testira nov sistem zračne obrambe ”terminator”

by Urednik

V SRBIJI RAZVILI NOV PROTILETALSKI SISTEM PASARS-16 TERMINATOR

Srbsko obrambno ministrstvo je objavilo fotografije uporabe (testiranj) novega sistema zračne obrambe kratkega dosega PASARS-16 terminator, ki so ga pred nedavnim preizkusili na vadbišču Pasuljanske livade v okviru vaj 98. letalske brigade RV i PVO (Ratno vazduhoplovstvo i protivvazdušna odbrana) Vojske Srbije.

Po prvih poročanjih je nadgrajena različica novega artilerijsko-raketnega protiletalskega sistema PASARS-16 terminator uspešno prestala prve preizkuse. Prototipni primerek PASARS-16 je opremljen s kupolo z avtomatskim topom Bofors L70 40 mm, ki so jo namestili na zadnji del vojaškega tovornjaka FAP 2026 6×6, ki ima oklepljeno kabino z dvema sedežema. Razvili so ga v beograjskem Vojno-tehničnem inštitutu.

V kupoli je prostora za dva operaterja za nadzor nad topom in ​​dvema lanserjema raket RLN-1C zemlja-zrak. Novi srbski zračnoobrambni sistem ima doseg 4000 m (rakete pa imajo največji doseg 12000 metrov), primeren pa je tudi za uničevanje kopenskih ciljev.

V Vojski Srbije pričakujejo, da bodo s protiletalskim sistemom PASARS-16 terminator do konca letošnjega leta zaključili obsežna testiranja in ga nato vključili v redno oborožitev.

Pripravil: A. Knific, foto: Ministrstvo za obrambo Republike Srbije

 

Povezani članki