Vrhunec vaje Premik 2013 na Počku

by Urednik

SLOVENSKA VOJSKA ZAKLJUČUJE VOJAŠKO VAJO PREMIK 2013

Na vadišču Slovenske vojske Poček pri Postojni je bil danes (6.6.2013) vrhunec dvanajstdnevne vojaške vaje Premik 2013, v njenem delu pa je potekala še vaja Air Strike 2013.

Vajo Premik 2013 sta si poleg številnih vojaških predstavnikov različnih držav, članic NATO, sodelujočih in drugih, danes ogledala tudi obrambni minister Roman Jakič in načelnik GŠ SV Dobran Božič. Vajo je vodil poveljnik 1. Brigade Slovenske vojske, brigadir Miha Škrbinc, njegov pomočnik pa je bil polkovnik Pavle Jereb.

Na vaji so postopke urjenja podpirala avstrijska, italijanska, ameriška in madžarska ter slovenska letala in helikopterji. Po dolgem času je bil na poligonu na Počku ponovno tank M-84, ki je deloval ob podpori osemkolesnikov patria AMV svarun. Na vaji so prikazali streljanje z najrazličnejšimi oborožitvenimi sistemi, od letalskih bomb, mitraljezov ter nevodljivih raket, do protioklepnih raket spike, minometov, ostrostrelnih pušk in podobno.

V sklopu prikaza so na vaji demonstrirali tudi delovanje enote za jedrsko, radiološko, kemično in biološko obrambo (18. bataljon Slovenske vojske), ki je v vaji sodelovala z lahkimi izvidniškimi vozili kobra in prikazala dekontamininacijo oklepnega vozila patria AMV 8×8, ter zračni medicinski transport s helikopterjem cougar.

Pripravil: B. Knific

GALERIJA: Vojaška vaja PREMIK 2013 na vadbišču Poček dne 6.6.2013

.

Analiza osrednje vaje Slovenske vojske “Premik 2013”

POVELJNIKI ODKRITO O PREDNOSTIH IN SLABOSTIH VOJAŠKE VAJE “PREMIK 2013”

Poročali smo že o letošnji osrednji vaji Slovenske vojske (SV) “Premik 2013”, ki je potekala konec maja in začetek junija na območju Krasa, v segmentu mednarodne vojaške vaje “Adriatic Strike” pa še na štirih točkah po Sloveniji. Na dvotedenski vaji se je preskusilo zmogljivosti 1. brigade po izvedenem preoblikovanju Slovenske vojske (SV), opravilo preverjanje končnih operativnih zmogljivosti čet 10. pehotnega polka (jeseni del enote odhaja v operacijo KFOR na Kosovo) in v sodelovanju z mednarodnimi partnerji izvedlo že omenjeno vajo “Adriatic Strike” – namenjeno usposabljanju usmerjevalcev združenega ognja, pri čemer je bil poudarek na ognjeni podpori zračnih sil. Vrhunec vaje je bila prikazna vaja združenega bojevanja rodov z bojnim streljanjem na osrednjem vadišču Poček.

Analiza vaje “Premik 2013”

Vojaška vaja “Premik 2013” je ponudila nekaj zanimivih pristopov. Vaja je bila izvedena nemudoma po preoblikovanju poveljstev in enot Slovenske vojske, zato ni bilo veliko časa za konsolidacijo, vendar je po drugi strani lahko ravno aktivnost visoke intenzivnosti prispevek k utrditvi svežih odnosov in ekip. Takojšen preskus delovanja nove strukture pa je dobrodošel praktični test za učenje iz izkušenj, tako da se lahko negativne elemente začne odpravljati že na začetku razvojnega procesa. Ponavadi so osrednje vaje potekale v jesenskem terminu, tokrat odločitev za prvo polovico leta. Prostorsko je bila vaja umeščena zunaj vadišč Slovenske vojske (letos je bilo že več takšnih primerov), kar je možno le ob dobrem sodelovanju s civilno družbo in je priložnost za utrjevanje vezi med skupnostjo in oboroženimi silami: v ta namen je bil v Divači za javnost organiziran prikaz zmogljivosti SV. Poleg tega so aktivnosti v primeru vaje “Adriatic Strike” potekale na različnih lokacijah po Sloveniji (tudi v zračnem prostoru), pri čemer so kot vadbenci sodelovale tudi druge enote Slovenske vojske in mednarodni partnerji, tako usmerjevalci združenega ognja kot zračna plovila (letala in helikopterji). Pomemben mejnik v konceptualnem razvoju je bila četna vaja združenega bojevanja rodov z bojnim streljanjem, kar je osnova sodobnega bojnega delovanja.

Poveljniki Slovenske vojske odkrito o prednostih in slabostih vaje “Premik 2013”

Med omenjene zanimivosti je prav gotovo treba pristaviti nov komunikacijski pristop. Navada pri različnih vajah in končnih analizah je, da sklepe podajo vodje, ki izpostavijo dobre strani, na morebitne slabosti pa se pozabi. Tokratna analiza vaje “Premik 2013” pomeni odmik od ustaljene prakse in korak v smeri k večji transparentnosti, saj so bili poleg načelnika Generalštaba Slovenske vojske brigadirja Božiča in poveljnika 1. brigade brigadirja Škerbinca vključeni tudi poveljniki podrejenih enot. V obliki okrogle mize so predstavili vsak svoje videnje pozitivnih in negativnih strani, ki jih je izpostavila omenjena vaja. Celotna analiza je bila posneta in javno predstavljena na spletnih straneh Slovenske vojske.

Pripravil: Jure Mikelj

VIDEO: Brigadir Miha Škrbinc – vodja vaje Premik 2013

.

VOJAŠKA VAJA PREMIK 2013 – 27.maj do 7. junij 2013

Slovenska vojska (SV) bo med 27. majem in 7. Junijem izvajala osrednjo vojaško vajo Premik 2013, ki bo potekala na ozemlju in v zračnem prostoru Republike Slovenije. Na vaji, ki jo vodi 1. brigada Slovenska vojska, sodeluje več kot 400 pripadnic in pripadnikov, vaja pa je sestavljena iz treh sklopov.

V prvem sklopu vaje od 27. maja dalje SV preverja zmogljivosti 1. brigade po preoblikovanju taktične ravni poveljevanja SV.

V drugem sklopu vaje SV preverja doseganje končnih operativnih zmogljivosti čet 10. pehotnega polka. Dejavnosti potekajo na območju Notranjskega Krasa, in sicer v okolici Kostanjevice na Krasu, Komna ter v krajih severovzhodno od Sežane in vzhodno od Divače.

Pripadniki 10. pehotnega polka naloge izvajajo tudi na zemljiščih, ki niso v lasti SV, in so bila skladno s slovensko zakonodajo vpoklicana v uporabo. Dejavnosti se izvajajo na javnih cestah oz. na utrjenih gozdnih poteh, pri čemer so za okolico v pretežni meri nemoteče. Skladno z zakonodajo pa bo SV morebitne poškodbe na teh zemljiščih po koncu vaje odpravila.

V tretjem sklopu vaje med 2. in 7. junijem poteka mednarodna vojaška vaja Adriatic Strike 2013, na kateri bo SV v sodelovanju z zavezniškimi državami in ob podpori vojaškega letalstva usposabljala usmerjevalce zračne podpore. Usposabljanje poteka na štirih delovnih točkah (DT) po Sloveniji — na Osrednjem vadišču SV Postojna (LR), kjer bodo letala Pilatus PC-9M SV izvajala tudi bojno streljanje na cilje na kopnem, območju Gotenice pri Kočevski Reki (DT3), območju Vrhovega pri Sevnici (DT4) ter na širšem območju Soriške Planine (DT2), kjer letalniki simulirajo letalsko podporo. Zaradi zagotovitve varne izvedbe vaje ter varnega in neprekinjenega zračnega prometa bodo nad območji izvajanja vaje začasne zapore zračnega prostora.

Letala in helikopterji na vaji PREMIK 2013

Poleg letalnikov SV, trenažnih letal Pilatus PC-9M, helikopterjev Bell 296 jetranger in Eurocopter AL532 cougar, nastopa v vaji skupaj 18 letal in helikopterjev. Poleg Slovenskih bodo prisotne tudi Italijanske letalske sile s parom letal AMX, Madžarske s parom lovcev JAS-39 gripen, Letalske sile ZDA s parom lovcev F-16 fighting falcon in jurišnima helikopterjema AH-64 apache.

Pripravil: A.Knific, vir: Slovenska vojska

Povezani članki