Vročina sonca – zastrašujoči ruski plamenomet TOS-1A

by Urednik

VIDEO: PLAMENOMET TOS-1A NA VAJAH RUSKE VOJSKE

Izstrelki, ki jih lansirajo ruski težki plamenometni sistemi TOS-1A, lahko spremenijo v pekel vse, kar dosežejo, zato ga ne imenujejo zaman ”solntsepyok”.

Gre za plamenomet s 24 cevmi, ki izstreljujejo 220 mm termobarične izstrelke, pritrjen pa  je na šasijo tanka T-72. Termobarični izstrelki ustvarijo okoli cilja zažigalni oblak, ki zatem eksplodira. Učinek eksplozije je prav razdiralen, ubojni val pa je bolj vroč in močan kot katerikoli, povzročen s konvencionalno bojno konico izstrelka. Povrhu vsega učinek eksplozije posrka ves kisik v okolju eksplozije, kar povzroči vakuum na kraju eksplozije. Ni čudno torej, da orožje imenujejo najbolj razdiralno, po učinku skorajda podobno taktičnemu jedrskemu orožju.

Kot pravi vodja konstruktorjev družbe Splav R&D, ki je sistem razvila, so sprva načrtovali domet raketnih izstrelkov do 3,5 km, kasneje pa so ga povečali do 6 km, najmanjši domet orožja pa je 600 m. Izstrelek leti po zelo strmi krivulji in pade na cilj skorajda kot z neba. Namerjanje poteka s pomočjo optičnega namerilnega sistema z laserskim daljinomerom in balističnim računalnikom. Sistem izračuna pravi kot lansiranja izstrelkov in operater sistema dejansko samo ”pritisne na sprožilec”.  En sam plamenomet TOS-1A ima ognjeno moč večjo kot 18 havbičnih baterij. Sama priprava za izstrelitev se ne razlikuje dosti od priprave konvencionalnih raketometov.

Zaenkrat je TOS-1A edino tovrstno orožje, njegov učinek pa bo bržkone naredil tolikšen vtis na konstruktorje (drugih držav), da bodo skušali zasnovati podobno orožje.

Ob tem naj še navedemo, da konstruktorji sistema TOS-1A že razvijajo novo generacijo težkih plamenometov, ki so jih (v Rusiji) že poimenovali ”tosocka” (otroški TOS). Namestiti ga nameravajo na kolesno platformo, računajo pa na kupce predvsem iz bližnjevzhodnih držav. Pričakujejo tudi, da bodo ”tosocko” prikazali žena letošnjem oborožitvenem forumu Armada 2017.

TOS-1 je ruski večcevni (30-cevni TOS-1M “object 634” ali 24-cevni TOS-1A “object 634B”) lanser termobaričnih raket, nameščen na šasiji tanka T-72. Raketni sistem je namenjen napadom na pehotne enote in vojaško opremo vključno s fortifikacijami. Oklepnik s tem oborožitvenim sistemom deluje v pehotnih oklepnih enotah skupaj s pehoto in tanki.  Zaradi velike mase in relativno kratkega dosega raket (približno 3500 – 6000 m) ter posledično potrebe po močni zaščiti, so lanser pritrdili na šasijo tanka T-72.

Termobarično orožje je izraz za večinoma aerosolne eks­plozive – razstreliva, ki ne vsebujejo kisika za vžig in ga poberejo iz zraka v okolici, s katerim se morajo pomešati. Pred detonacijo zato opazimo zna­čil­ni oblak neeksplodirane zmesi, ki se v sekundi ali dveh razširi po prostoru. Zaradi tega lahko vstopa skozi line bunkerjev in okoli zaklonov! Termobarična eksplozija je specifična in njena udarna moč z razdaljo pada precej počasneje kot pri navadni eksploziji, zaradi česar ima velik doseg.

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube

 

 

Povezani članki