ZDA bi odkupile turške raketne sisteme S-400

by Urednik

“REŠEVANJE” ERDOGANA IZ PRORAČUNA AMERIŠKE VOJSKE?

Turški nakup ruskih raketnih sistemov zračne obrambe S-400 je sprožil številna negodovanja v ZDA in pri administraciji ameriškega predsednika Trumpa, ki je po več mesecih groženj pred tedni izključila Turčijo iz programa skupnega lovca F-35 in zagrozila z novimi sankcijami zaradi nakupa ruskega orožja.

Nedavno je ameriški senator John Thune, ki prihaja iz vrst republikancev, predlagal, da ZDA spremenijo nacionalni obrambni proračun za leto 2021, na način, da bi Washingtonu omogočil odkup turških obrambnih sistemov S-400 prek proračuna Ameriške vojske.

Predlogu je po poročanju Defence News prikimal tudi Jim Townsend, nekdanji uradnik Pentagona za evropsko in Natovo politiko, ki je dejal, da bi bilo za ZDA modro, da od Turčije odkupijo ruske raketne sisteme S-400. To bi bil po njegovem tudi pameten način, kako “rešiti” turškega Erdogana iz zagate. Dodal je še, da Američani samo radi spravili te sisteme iz Turčije in da je še toliko bolje, če pri tem Turkom omogočijo, da še naprej sodelujejo pri programu F-35.

Vsekakor gre pri tej ameriški “razpravi” zgolj za idejo, katere uresničitev ni po godu niti Turčiji, še manj pa bi nanjo pristala Rusija, ki bi morala dati soglasje za prodajo in s tem prenos tehnologije.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

 

Povezani članki