ZDA podarile 29 vozil humvee  Albaniji

by Urednik

AMERIŠKA DONACIJA ZA KREPITEV ALBANSKE VOJSKE V ZVEZI NATO

Združene države Amerike so albanskim oboroženim silam podarile 29 vojaških vozil visoko mobilnih vozil humvee, da bi jim pomagale pri izpolnjevanju zavez Nata.

Na slovesnosti, ki je potekala 24. marca 2021 v Tirani, je ameriški veleposlanik v Albaniji Yuri Kim dejal, da bodo povsem nova vozila v kritičnem trenutku takoj izboljšala zmogljivosti albanskih kopenskih sil.

Donacija je del prednostnega projekta ZDA – pomoč pri prehodu 2. pehotnega bataljona Albanske vojske iz lahke pehotne bojne skupine v motorizirano pehotno bojno skupino. Ustanovitev motorizirane pehotne bojne skupine bo izboljšala sposobnost Albanske vojske za izvajanje državnih obrambnih nalog in razporejanje v podporo globalnim operacijam.

Albanska vojska ima v svoji oborožitvi sedaj tako 106 oklepnih vozil humvee (HMMWV M1114), potem ko so 77 vozil začeli uporabljati od marca 2017. Albanci so sicer pred leti načrtovali skupno 250 teh vozil.

»Zaveza Albanije, da pripravi motorizirano pehotno bojno skupino za zvezo Nato, je pomembna. Okrepi pomen zavez Nata in nas opozarja, da je Albanija pripravljena delovati na nevarnih mestih skupaj z zavezniki,« je ob tem dejal ameriški veleposlanik Yuri Kim.

»Ta donacija je kritična tudi zato, ker smo v zadnjih pripravah na zgodovinski dogodek – vojaško vajo Defender Europe 21 – večnacionalno vojaško vajo, ki bo v Albaniji to poletje, v kateri je bila gostiteljica izbrana za vodenje pomembnih vidikov vaje. To bo največja vojaška vaja doslej v jugovzhodni Evropi in bo zagotovo pokazala pomen Albanije v regiji. Še posebej se veselimo, da bodo nova vozila humvee premierno sodelovala na tem dogodku,« je še dodal ameriški veleposlanik Yuri Kim.

Na vojaški vaji Defender Europe 21 se bo pod vodstvom Ameriške vojske zbralo več kot 30.000 vojakov iz 27 držav za skoraj sočasne operacije na več kot 30 vadiščih v ducat državah. Oprema in osebje so že v pripravi, večina dejavnosti usposabljanja pa bo v mesecu maju. Vaja se bo zaključila junija s prerazporeditvijo ameriških sil in opreme.

Pripravil: A. Knific, foto: Euronews Albania

Povezani članki